Business Internaţional

Dezastru pe burse după scandalul băncilor: Marile pieţe internaţionale intră în declin pe fondul pandemiei şi imposibilităţii de susţinere a economiilor lumii

Dezastru pe burse după scandalul băncilor: Marile...

Autor: Dorin Oancea

22.09.2020, 07:53 100

Acţiunile din Hong Kong ale HSBC şi Standard Chartered au scăzut cu mai mult de 2% fiecare, după apariţia în presă a unui set de rapoarte FinCEN conform cărora instituţiile financiare care ar fi transferat fonduri ilicite.

Băncile HSBC şi StanChart s-au numărat printre instituţiile care au transferat în total peste 2.000 de miliarde de dolari în fonduri suspecte în decurs de aproape două decenii.

Indicele MSCI Asia-Pacific a scăzut cu 0,5%.

Indicele australian S&P/ASX 200 .a scăzut cu 0,7% sub presiunea companiilor din minerit şi energie, în timp ce indicele blue-chip al Chinei a scăzut cu 0,1%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 0,5%. Pieţele japoneze au fost închise.

Bursele asiatice au continuat scăderile înregistrate pe Wall Street (Dow Jones: -1,84%, Nasdaq -0,13%, S&P500: -1,16%) şi în Europa (FTSE 250: -3,98%, CAC 40: -3,74%, DAX: -4,37%, Euro Stoxx 50: -3,74%)

Acţiunile americane s-au prăbuşit în ultimele trei săptămâni, investitorii renunţând la acţiunile companiilor din tehnologie.

JPMorgan Chase şi Bank of New York Mellon, care au apărut în scandalul FinCEN, au scăzut luni cu 3,1%, respectiv 4,0%.

Coronavirusul rămâne în centrul atenţiei investitorilor. Noile măsuri din Marea Britanie au declanşat scăderi ale acţiunilor companiilor aeriene, hoteliere şi de călătorii, atât pe pieţele europene, cât şi pe cele americane.

De asemenea, îngrijorările cresc pe fondul întârzierii măsurilor de stimulare după ce Congresul SUA a rămas blocat timp de săptămâni în ceea ce priveşte dimensiunea şi forma unui proiect de lege de răspuns la coronavirus.

Decesul judecătorului Curţii Supreme a SUA Ruth Bader Ginsburg a făcut ca trecerea unui nou pachet de stimulare în Congres să fie mai puţin probabilă înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Dolarul s-a apreciat, euro a rămas constant la 1,1764 dolari, iar yenul a scăzut cu un maxim de şase luni pe măsură ce dolarul a câştigat, la 104,56 unităţi pe dolar.

Aurul a scăzut la 1.908,76 dolari pe uncie.

Pe pieţele petrolului, petrolul american a crescut cu 0,66% la 39,57 dolari pe baril, în timp ce Brent a câştigat 0,31% până la 41,95 dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO