Business Internaţional

Devalorizarea latului leton va trage in jos si monedele din Europa Centrala si de Est

21.10.2009, 23:13 82

Letonia va fi nevoita sa isi devalorizeze pana la sfarsitul lui2010 moneda nationala cu cel putin 15% pentru a ajuta exporturilesi pentru a reduce deficitul bugetar intr-o perioada in careeconomia se contracta in cel mai rapid ritm din ultimii zece ani,potrivit analistilor de la RBC Capital Markets si Barclays Capital,scrie Bloomberg.

Analistii si economistii se tem ca efectul nu se va resimti doarla nivelul statului, ci va contamina intreaga regiune, monedelenationale ale statelor din Europa Centrala si de Est urmand sareactioneze in consecinta.

"Daca va avea loc devalorizarea oricarei monede nationale a unuistat unde cursul de schimb are regim fix, atunci va avea loc unefect de contagiune in regiune", este de parere Nicolae Chidesciuc,senior economist la ING Bank. "Cele mai afectate monede vor fi celeale statelor cu curs valutar liber, in special cele care au inspate o economie slaba. Pe primul loc este leul. Presiunea in cazulstatelor cu un curs valutar fix ar putea sa existe, dar sa nu sesimta. Totul depinde de economia statului respectiv."

Economia regiunii baltice se va contracta cu 17,4% in 2009,potrivit estimarilor Fondului Monetar International, dupa ceProdusul Intern Brut al Letoniei a scazut in trimestrul doi cu18,7%.

"Letonia si-ar putea devaloriza moneda nationala in orice momentpentru ca nu isi mai poate permite sa reduca mai puterniccheltuielile bugetare", a spus Nigel Rendell, strateg pe pieteemergente la RBC din Londra.

Latul, moneda letona, este raportat la moneda unica si are uncurs de 0,7028 lati pentru un euro, care poate fluctua cu 1% inorice directie. Acesta a fost primul pas al statului in directiaadoptarii monedei europene.

"Sistemul valutar fix s-a dovedit neviabil pe termen lung. Toatemarile crize, din Asia, Argentina, Mexic sau Brazilia au demonstratca acest regim isi arata slabiciunile pe termen lung", este deparere Dragos Cabat, analist financiar. "Cu toate acestea, odepreciere a monedei letone ar trebui sa fie o problema punctuala astatului. Totusi, investitorii din regiune isi manifesta temerilelegate de aceasta situatie. Este mai mult o problema psihologicadecat o ratiune de business."

Avand un curs valutar fix, Letonia nu a putut sa actioneze anultrecut in vederea devalorizarii monedei nationale pentru a protejaexporturile cand zlotul polonez a pierdut 13% in raport cu euro,iar coroana islandeza s-a depreciat cu 46%.

Primul-ministru Valdis Dombrovskis a spus luna trecuta ca odevalorizare ar afecta economiile si veniturile reale si ar crestenumarul creditelor neperformante, in conditiile in care 91% dintreacestea sunt in euro.

Investitorii se uita cu atentie la tot ce misca inest

La sfarsitul saptamanii trecute monedele din Est s-au depreciatin bloc dupa ce banca suedeza Swedbank a avertizat ca depreciereamonedei letone ar putea afecta intreaga regiune. Zlotul a fost celmai puternic afectat, pierzand 0,6%, in timp ce forintul ungar s-adepreciat cu 0,1%. Alte 21 de monede de pe pietele emergente aureactionat in aceeasi directie. "Au revenit in actualitate temerileprivind Letonia dupa ce directorul financiar al Swedbank a spus castatul ar putea deprecia moneda nationala", a spus un strateg alUnicredit din Viena. Situatia din Letonia este "destabilizatoare"pentru intreaga regiune, a spus si Elizabeth Gruie, analist pepiete emergente la BNP Paribas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO