Business Internaţional

Deutsche Welle: Mutaţia suferită de coronavirus nu prezintă motive de îngrijorare

Deutsche Welle: Mutaţia suferită de coronavirus nu...

Autor: Eduard Ivanovici

25.12.2020, 16:00 359

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Marea Britanie se răspândeşte într-un ritm mai rapid, însă nu este mai periculoasă. În plus, vaccinurile create în ultima lună vor continua să fucţioneze, însă este posibil să fie uşor modificate în viitorul apropiat, notează Deutsche Welle.

Potrivit autorităţilor britanice, noua variantă a coronavirusului este cu 70% mai transmisibilă decât forma precedentă. Drept rezultat, un număr tot mai mare de ţări europene au impus restricţii în privinţa traficului spre şi dintre Regatul Unit. Numărul de informaţii este relativ mic până acum, însă cercetătorii presupun că noile infecţii de pe teritoriul britanic se datorează noii variante a virusului.

Totuşi, mutaţiile nu reprezintă o raritate într-un astfel de context. În China, de exemplu, se afla în circulaţie o nouă variantă a patogenului încă din luna iunie. În aceeaşi perioadă, a luat naştere o altă formă în Spania care s-a răspândit în jumătate din Europa.

În ciuda eforturilor de izolare, mutaţia confirmată în sudul Angliei a avut suficient de mult timp să se răspândească în restul continentului şi în alte părţi ale planetei, spune Christian Drosten, virusolog în cadrul Spitalului Charite din Berlin.

„Virusul ar fi trebui să se afle în Anglia de la sfârşitul lunii septembrie. Ştim că deja este în Italia, Olanda, Belgia şi Danemarca – chiar şi în Australia”, a adăugat Drosten, subliniind faptul că virusul nu a devenit mai puternic odată cu ultima mutaţie.

Marea Britanie a fost prima ţară din vest care a lansat un program masiv de vaccinare împotriva coronavirusului. Autorităţile au făcut rost de 40 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech, care prezintă o eficienţă de aproape 95%. Având în vedere faptul că vaccinul este administrat în două doze, vor fi imunizaţi circa 20 de milioane de oameni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO