Business Internaţional

Deutsche Bank da afara, ca sa fie mai profitabila

04.02.2005, 00:00 8



Deutsche Bank, a treia banca din Europa, va reduce cu inca 3.280 numarul de locuri de munca, in incercarea directorului executiv Josef Ackermann de a-si tine promisiunea de stimulare a profitabilitatii institutiei de credit, informeaza Bloomberg.



Costurile reducerii de personal au diminuat profitul net pe ultimul trimestru din 2004 cu 38 de procente, pana la 269 milioane euro, comparativ cu 463 milioane euro, profitul net inregistrat in aceeasi perioada a exercitiului precedent. Banca cu sediul la Frankfurt se asteapta la costuri aditionale de 726 milioane euro in acest an, legate de reducerile de personal.



Venitul pe al patrulea trimestru s-a cifrat la 5,3 miliarde euro, in crestere cu 2%. Ackermann a concediat aproape o treime din forta de munca de cand a preluat conducerea bancii, in mai 2002, motivandu-si miscarea prin necesitatea de a contracara trei ani consecutivi de stagnare a veniturilor. Cele mai recente reduceri de personal (dintre care 1.920 de angajati din Germania, disponibilizati in decembrie anul trecut), vor genera economii de costuri de cel putin 1,1 miliarde euro anual. Deutsche Bank va fi astfel mai aproape de tinta stabilita de Ackermann, a unei rate a rentabilitatii financiare (ROE) de 25% in 2005, fata de 17% anul trecut.



"Este bine ca banca incearca sa amelioreze eficienta prin operarea unor reduceri de costuri", a declarat Dirk Bartsch, de la Cominvest Asset Management, Frankfurt. "Pentru a-si consolida pozitia si valoarea de piata pe termen lung, trebuie sa insiste pe cresterea venitului", a mai spus Bartsch.



Banca germana nu a specificat insa domeniile in care va opera urmatoarele reduceri de personal. Luand in considerare si concedierile anuntate in decembrie, Deutsche Bank desfiinteaza in prezent 6.400 locuri de munca si creeaza concomitent altele 1.200, in locatii mai avantajoase din punct de vedere al costului.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO