Business Internaţional

Deutsche Bank cumpara 31,3% din TUI si da mai departe

02.12.2004, 00:00 28



Deutsche Bank a achizitionat 31,3% din TUI, cea mai mare firma de turism din Europa, de la banca germana de stat WestLB, informeaza Bloomberg. Actiunile sunt estimate la 936 milioane euro.



Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a anuntat ca intentioneaza sa vanda 17,3% din TUI unui consortiu spaniol condus de compania hoteliera RIU, din care mai fac parte banca Caja de Ahorros del Mediterraneo si compania hoteliera Grupo de Empresas Matutes. 14% din capitalul TUI va fi vandut unor investitori investitionali din Europa si SUA.



"Ne-am atins telul de a trece actiunile TUI in maini responsabile la un pret rezonabil in acest an", a declarat directorul executiv al WestLB- a treia banca de stat germana- Thomas Fischer. Cu toate acestea, Fischer declarase in cursul saptamanii trecute ca nu se asteapta sa vanda actiunile TUI pana la sfarsitul lui 2004. Pretul tranzactiei nu a fost dat publicitatii.



WestLB vinde actiuni apartinand TUI si unor companii precum Kloeckner&Co, pentru a reveni la profit in 2004, dupa pierderi de circa 4 miliarde euro in ultimii doi ani. Potrivit lui Fischer, WestLB s-a angajat in vanzarea de active pentru a se reorganiza si a reduce din personal.



Deutsche Bank a declarat ca va vinde actiunile companiilor spaniole la un pret superior celui de inchidere de marti, de 16,75 euro. WestLB evalueaza actiunile TUI la 16,50 euro. Vanzarea de actiuni catre investitorii institutionali va incepe imediat, a anuntat banca germana.





Deutsche face si reduceri de personal



Deutsche Bank ar putea elimina circa 2.000 de locuri de munca in Germania, ca parte a planului directorului executiv Josef Ackermann de a creste profiturile bancii din Frankfurt, au relatat surse familiare cu proiectul.



Angajatii disponibilizati reprezinta circa 7% din personalul din Germania al bancii, de 27.330 de oameni.



Incepand din 2001, Deutsche Bank a renuntat la mai mult de 14.470 locuri de munca peste tot in lume. In prezent, Deutsche are un personal de 65.374 la nivel global.



Potrivit lui Ackermann, banca va reduce costurile cu aproximativ 800 milioane euro pana la sfarsitul anului viitor, pentru a-si majora profiturile.



Compania obtine o treime din venitul anual de 21,3 miliarde euro in Germania. Pe piata autohtona, Deutsche Bank pierde tot mai mult din cota de piata in favoarea unor competitori precum gigantul american Citigroup si banca londoneza Barclays.



Potrivit analistului Peter Thorne, de la Pictet&Cie, Deutsche nu a terminat cu reducerea locurilor de munca. "Au trecut la masuri drastice de diminuare a costurilor", a declarat Thorne. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO