Business Internaţional

Deutsche Bank a vandut actiunile HeidelbergCement

21.08.2003, 00:00 28



Deutsche Bank AG, cea dea doua banca a Europei dupa marimea activelor, si-a vandut participatia de 5,6% pe care o detinea de mai bine de 40 de ani la HeidelbergCement AG, dand curs unui plan prin care intentioneaza sa elimine din portofoliu actiunile companiilor din industrie.



Deutche Bank, cu sediul in Frankfurt, a vandut actiunile celui mai mare grup de pe piata cimentului din Germania catre un investitor institutional, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvandt Kirsten Siersleben.Valoarea de piata a titlurilor se ridica pe 14 august, ziua desfasurarii tranzacteiei, la 161 de milioane de euro.



Directorul executiv al bancii germane, Josef Ackermann, intentioneaza sa scape de participatiile detinute la companiile industriale pentru a reduce la minim dependenta bancii de performanta sectorului, considerand oportuna o mai puternica implicare in sectorul bancar.



La sfarsitul lunii iunie, participatiile Deutche Bank in cadrul companiilor industriale se ridicau la suma de 5,7 mld. euro.



Potrivit purtatorului de cuvant al HeidelbergCement, banca detinea la sfarsitul lunii aprilie actiuni reprezentand 8,8% din capitalul producatorului german de ciment.



In cel de-al doilea trimestru al anului, Deutche Bank a vandut actiuni ale celei mai mari companii de asigurare europene, Allianz AG, precum si ale grupului german de inginerie si chimicale, MG Technology AG, inregistrand castiguri nete de 143 milioane de euro.



Cea mai mare participatie a Deutche Bank reprezinta 11,8% din capitalul Daimler Chrysler.



Dintre actionarii majoritari ai producatorului de ciment care au ramas in urma retagerii bancii germane se pot numara Allianz, producatorul de ciment Schwenk Zement si miliardarul Adolf Merckle. Cu o participatie de 22,4%, Schwenk Zement devine cel mai mare investitor al HeidebergCement.



Decizia bancii survine pe fondul unor declaratii optimiste lansate de marii jucatori de pe piata cimentului, piata marcata in ultimii opt ani de contractii severe a cererii.



In ultima perioda HeidebergCement s-a concentrat catre strangerea de fonduri, reusind in acest sens emiterea unei transe de obligatiuni in valoare de 700 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO