Business Internaţional

Despre lideri şi tentaţia banilor: David Cameron vs. Mario Draghi

Despre lideri şi tentaţia banilor: David Cameron vs....

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2021, 00:05 322

♦ Mario Draghi a anunţat că renunţă la salariul brut de aproximativ 110.000 de euro la care are dreptul ca premier ♦ Deşi a refuzat în mod repetat să-şi dezvăluie salariul, Cameron nu a negat că ar fi fost multimilionar dacă Greensill ar fi fost un succes.

Fostul premier britanic David Cameron şi-a apărat acţiunile intense de lobbying făcute în numele firmei Greensill Capital de finanţare a lanţurilor de aprovizionare prăbuşită în luna martie în cadrul unei anchete ce ridică semne de întrebare cu privire la afaceri private desfăşurate la vârful guvernului britanic.

Un alt lider, italianul Mario Draghi, care dispune de cel puţin două pensii de stat generoase şi deţine în întregime sau parţial aproximativ 10 locuinţe, a anunţat că renunţă la salariul pentru poziţia sa de premier al Italiei.

Cameron a negat că a fost motivat de bani când şi-a bombardat foştii colegi cu nenumărate cereri de susţinere a firmei, scrie Bloomberg.

Acesta a dezvăluit că a primit un salariu „consistent“ în cadrul Greensill, cu mult mai mult decât a câştigat ca premier, dar a refuzat să precizeze orice sumă, deşi a recu­noscut că a câştigat milioane, potrivit Sky News. Fostul premier a declarat că modelul de business al Greensill ar fi putut avea un „beneficiu social real“ şi că accesul companiei la sche­mele guvernamen­tale de susţinere a companiilor în pandemie ar fi contat.

„Nu aş susţine niciodată ceva ce nu aş crede că este absolut în interesul binelui public. Nu am crezut în martie sau aprilie anul trecut că exista riscul prăbuşirii Greensill“, a arătat Cameron.

Deşi a refuzat în mod repetat să-şi dezvăluie salariul, Cameron nu a negat că ar fi fost multimilionar dacă Greensill ar fi fost un succes. Acesta nu a negat nici că a câştigat mai multe milioane de dolari de pe urma exercitării unor opţiuni pe acţiuni în 2019, sau că a folosit flota de avioane private a firmei.

Fostul premier a respins de asemenea sugestiile că ar fi urmat să câştige 60 milioane de lire sterline (84 mil. $) de pe urma rolului său. Acţiunile sale de lobbying nu au fost motivate de ceea ce ar fi pierdut, ci de faptul că a simţit că Greensill ar fi putut ajuta guvernul să susţină companiile britanice în pandemie, a susţinut acesta, potrivit Bloomberg.

Cameron a acceptat însă că foştii premieri sunt într-o poziţie diferită faţă de alţii şi că ar trebui să se comporte şi să acţioneze diferit.

Un alt lider, Mario Draghi, care dispune de cel puţin două pensii de stat generoase şi deţine în întregime sau parţial aproximativ 10 locuinţe, a anunţat că nu va primi niciun salariu pentru poziţia sa de premier al Italiei, scrie Reuters.

Politicienii italieni sunt obligaţi să-şi publice declaraţiile de venituri, iar Draghi a profitat de ocazie pentru a anunţa că renunţă la salariul brut de aproximativ 110.000 de euro la care are dreptul ca premier.

Draghi nu a oferit niciun motiv pentru această decizie. Declaraţia de venit pe 2020 arată că acesta a avut venituri brute de 583.470 euro în 2019. Din această sumă, 498.144 euro au provenit din pensii de stat.

Massimiliano Pananari, expert în cadrul universităţii Unimercarotum, a arătat că decizia lui Draghi este probabil menită să indice solidaritate cu italienii afectaţi de pandemie. „Totuşi, ar putea fi la fel de bine privită drept un gest populist, aşa că Draghi ar fi făcut mai bine să ofere o explicaţie“, potrivit acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO