Business Internaţional

Deşi s-a spus că va fi următorul stat care va intra în zona euro, Bulgaria îşi vede spulberate speranţele de a adopta cât mai rapid euro

Deşi s-a spus că va fi următorul stat care va intra...

Autor: Catalina Apostoiu

25.05.2018, 00:03 653

De la preluarea preşedinţiei UE, Bulgaria a insistat în repetate rânduri că vrea să adere la zona euro cât mai curând, însă ultimele rapoarte ale Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene au anulat orice speranţă a acestei ţări  de a intra în antecamera euro înainte de sfârşitul preşedinţiei UE.

Cu o lună în urmă, comisarul european pe probleme economice Pierre Moscovici declara că Bulgaria va fi urmă­toarea ţară care va adopta euro, dar că aceasta nu trebuie să se grăbească în condiţiile în care autorităţile de la Sofia anunţaseră că vor face un pas important în direcţia aderării la zona euro până la sfârşitul lunii iunie.

Recent, vice­pre­şe­din­tele Comisiei Europene Valdis Dom­brovski declara că Bulgaria va avea nevoie de cel puţin încă trei ani pentru a se alătura zonei euro.

În urma evaluării compatibilităţii juridice a ţării şi întrunirii criteriilor de convergenţă, „Comisia consideră că Bulgaria nu întruneşte condiţiile pentru adoptarea euro“, se arată în ultimul raport al Comisiei. Într-un raport separat, BCE a emis o concluzie similară, potrivit Balkan Insight.

Comisia spune că Bulgaria întru­neşte condiţiile legate de finanţele pu­blice, stabilitatea preţurilor şi dobân­zilor pe termen lung. Cele două instituţii nu recomandă însă invitarea Bulgariei în mecanismul ERM-II, sau anteca­mera euro.

Sunt necesare pro­grese suplimentare pen­tru soluţionarea vul­nera­bilităţilor din sec­torul financiar şi pentru finalizarea refor­mei cadrului privind insol­venţa, arată Co­misia, amintind în acelaşi timp guvernului bulgar de pro­blemele privind sla­ba guvernanţă, calita­tea activelor şi supervizarea sectorului bancar.

Atanas Pekanov, economist în ca­drul Institutului Austriac de Cercetare Economică WIFO, arată că rapoartele nu sunt atât de surprinzătoare.

„Ambele rapoarte indică ceea ce ştiam deja: indicatorii oficiali au evoluat în linie cu criteriile de convergenţă, însă evaluarea calităţii instituţiilor şi guvernanţei creionează o imagine mult mai negativă bazată pe temeri considerabile privind corupţia şi sistemul juridic ineficient“.

Alte probleme sunt legate de convergenţa economică reală a Bulgariei cu restul UE.

Trebuie spus că admiterea Bulgariei, cât şi a României, în UE s-a făcut mai mult din considerente politice, cele două ţări nefiind pregătite pentru acest lucru. Bulgaria şi România au aderat la UE în ianuarie 2007 în pofida opiniei auditorilor că nu sunt pregătite pentru integrare.

Nicio ţară UE care nu este încă în zona euro nu întruneşte toate condiţiile de adoptare a euro, potrivit raportului Comisiei Europene. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO