Business Internaţional

Deşi nu mai sunt nostalgici după franc, două treimi din francezi ar vota împotriva euro

Deşi nu mai sunt nostalgici după franc, două treimi din francezi ar vota împotriva euro

Autor: Ion Gaidau - Mediafax

18.09.2012, 09:28 172

În timp ce pe 20 septembrie 1992 tratatul a fost adoptat cu 51 la sută împotriva a 49 la sută, astazi ar fi susţinut doar de către 36 la sută dintre persoanele intervievate.

La zece ani după trecerea la euro, consecinţele monedei unice sunt considerate clar negative pentru competitivitatea economiei franceze (64 la sută împotriva a 24 la sută), în ceea ce priveşte şomajul (63 la sută împotriva a 6 la sută) şi îndeosebi asupra nivelului preţurilor (89 la sută împotriva a 5 la sută).

În general, de la Maastricht, Uniunea Europeană merge mai degrabă "în direcţia greşită" în opinia a 67 la sută dintre francezi faţă de 33 la sută care cred contrariul.

Sondajul arată totodată o puternică reticenţă faţă de o integrare europeană întărită cu o politică economică şi bugetară unică, respinsă de către şase francezi din zece (60 la sută împotriva a 40 la sută).

Publicarea acestui sondaj survine la două săptămâni de la iniţierea, în Parlamentul francez, a dezbaterii asupra tratatului bugetar european.

Textul, care face referire la întărirea disciplinei în cadrul Uniunii Europene (UE), instaurând în special o serie de "reguli de aur" asupra echilibrului bugetar, este contestat de către o parte a stângii majoritare în Parlament, mai ales de către membrii comunişti dar, de asemenea, de unii ecologişti sau socialişti.

Cu toate acestea, tratatul ar trebui să fie ratificat cu o largă majoritate a Adunării Naţionale şi a Senatului datorită susţinerii dreptei în baza unui text negociat când Nicolas Sarkozy era preşedinte.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-13 septembrie pe un eşantion repezentativ de 1.006 persoane cu vârste peste 18 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO