Business Internaţional

Desi economia SUA a fost "calaul" burselor, actiunile americane au pierdut mai putin decat cele europene

Desi economia SUA a fost "calaul" burselor, actiunile americane au pierdut mai putin decat cele europene

Click pentru imaginea marita

05.02.2008, 20:45 15

In ciuda perspectivei intrarii economiei americane in recesiune, mentinerii deficitului de cont curent la un nivel record, deprecierii dolarului si continuarii declinului pietei rezidentiale americane, indicele bursier Dow Jones Industrial Average a devansat in ianuarie cele mai mari piete de actiuni ale lumii. Acest lucru se intampla pentru ca banca centrala americana (Fed) este singura banca centrala decisa sa impinga ratele dobanzii in jos pentru a sustine economia, scrie Bloomberg.
Desi au inregistrat cea mai slaba luna ianuarie din ultimii 18 ani, actiunile americane au consemnat totusi performante mai bune decat cele din Japonia, China, Marea Britanie, Franta, Hong Kong, Germania, Canada, India si Brazilia. Home Depot, General Motors si JP Morgan Chase au ajutat indicele american sa-si limiteze pierderea de luna trecuta la 4,6%, comparativ cu declinul de 9,1% inregistrat de indicele MSCI ce include 22 de alte tari dezvoltate.
O combinatie de factori, incluzand decizia Fed de a-si reduce rata de referinta cu 1,25 puncte procentuale, ezitarea Bancii Centrale Europene in ceea ce priveste reducerea costurilor de contractare de imprumuturi si infuziile de capital de peste 33 de miliarde de dolari (22 mld. euro) realizate de catre fondurile suverane si alte institutii financiare pentru a ajuta bancile americane sa treaca peste problemele de lichiditate, a pus capat scaderii indicelui american pe 22 ianuarie. Din cele 22 de companii, din randul celor 30 incluse in cadrul indicelui, care au raportat rezultate pe trimestrul patru, 17 au anuntat cresteri ale castigurilor.
"Piata americana este cea mai buna piata", a declarat William Stone, strateg de investitii in cadrul PNC Wealth Management din Philadelphia. Pe 22 ianuarie, cand indicele a atins cea mai scazuta valoare din an, de 11.971,19 puncte, PNC a vandut actiuni internationale si a cumparat actiuni americane, spune Stone.
Prin comparatie cu scaderea inregistrata de Dow in ianuarie, indicele japonez Topix a pierdut 8,8%, indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 8,9%, iar indicele brazilian Bovespa a consemnat un declin de 6,9%.
Actiunile au scazut la inceputul acestui an, dupa ce estimarile de castiguri lansate de AT&T, American Express si Intel au intensificat temerile privitoare la incetinirea ritmului de crestere economica a Statelor Unite. Indicele a scazut cu peste 15 procente de la nivelul record atins pe 9 octombrie, apropiindu-se de pragul de 20% care ar fi semnalat prima piata "bear" (piata in scadere pentru o perioada lunga de timp - n. r.) din 2002 incoace.
Ritmul de crestere al economiei americane a incetinit la 0,6% in trimestrul patru, dupa ce constructiile de locuinte au consemnat cea mai dramatica scadere din ultimii 26 de ani, iar colapsul pietei creditelor ipotecare subprime a generat pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) de 150 de miliarde de dolari in cadrul companiilor financiare din intreaga lume, conform datelor Bloomberg.
Dolarul american a scazut cu 38% din iulie 2001, conform Fed. Deficitul de cont curent a ajuns la peste 5% din PIB in trimestrul trei, iar guvernul trebuie sa atraga aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi pentru a-l finanta.
Revenirea pietei americane de la cel mai slab inceput din 1900 a inceput pe 22 ianuarie, cand Fed a redus pe neasteptate rata dobanzii pentru imprumuturile overnight dintre banci la 3,5%, de la 4,25%. Bancherii centrali americani au redus rata la 3% opt zile mai tarziu.
Indicele Dow a recuperat 4,6% pana pe 31 ianuarie pe fondul cresterii de 15% sau mai mult inregistrate de JPMorgan, Citigroup si GM. Actiunile americane au inregistrat din nou cresteri pe 1 februarie, iar Dow a incheiat saptamana la 12.743,19 puncte, in scadere cu 3,9% de la inceputul anului.
Actiunile au fost impulsionate de investitiile internationale realizate in cadrul bancilor Citigroup si Merrill Lynch dupa ce acestea raportasera pierderi de 19,7 miliarde de dolari pe trimestrul patru.
Indicele Dow a inregistrat o scadere mai redusa in decursul lunii ianuarie decat indicii de referinta ai altor 19 tari cu valori de piata de peste 500 de miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg. Indicele rus Micex, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong si indicele german DAX au inregistrat cele mai mari scaderi, pierzand peste 15%.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu mai putin de jumatate din cresterea inregistrata de Dow Average saptamana trecuta, dupa ce Nicholas Garganas, membru al consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat ca strategii nu se vor lasa ghidati de asteptarile investitorilor privitoare la o reducere a dobanzii, pentru ca inflatia ramane o "preocupare majora".
Actiunile ce compun indicele Dow Jones "par cel mai bine pozitionate sa conduca piata in urmatoarea faza a acestei redresari", a declarat Jeffrey Kleintop din cadrul LPL Financial Group din Boston.
Membrele Dow au o valoare medie de piata de 120,8 miliarde de dolari, de zece ori mai mare decat companiile incluse in cadrul indicelui Standard & Poor's. Actiunile din S&P au fost tranzactionate la o valoare de 17,7 ori profitul companiilor cand indicele a atins cea mai scazuta valoare de dupa septembrie 2006 pe 22 ianuarie.
Jim Rogers, presedinte al Rogers Holdings cu sediul in New York, spune ca se asteapta la cea mai severa recesiune in Statele Unite "in scurt timp" si ca reducerile de rate decise de Fed nu fac decat sa inrautateasca situatia, slabind dolarul si impulsionand inflatia.
Bob Parker din cadrul Credit Suisse Asset Management spune ca ratele mai scazute si investitiile fondurilor suverane vor sustine economia.
"In cea de-a doua jumatate a acestui an vom asista la o redresare a pietelor de actiuni din intreaga lume", anticipeaza Parker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO