Business Internaţional

Deruta la Deutsche Bank si Commerzbank dupa fuziunea Allianz-Dresdner

02.04.2001, 00:00 33



Fuziunea dintre Allianz si Dresdner Bank, care va crea un gigant al industriei financiare europene, a pus pe jar conducerile celorlalte institutii financiare din Germania. Alianta celui mai mare asigurator cu cea de-a treia banca naruie planurile de extindere ale Deutsche Bank si transforma cea de-a patra banca germana, Commerzbank, in principala tinta a unor viitoare preluari.

Cu toate acestea, Rolf Breuer, presedintele Deutsche Bank, a declarat saptamana trecuta ca cea mai mare banca germana nu a fost "luata pe nepregatite" de tranzactia anuntata.

Am fost intotdeauna informati de evolutia negocierilor, a afirmat el, adaugand ca institutia pe care o conduce se va concentra asupra "urmatoarei oportunitati", se arata in editia de vineri a Financial Times.

Dar fuziunea celui mai mare asigurator cu cea de-a treia banca din Germania va narui planurile strategice ale Deutsche, afirma analistii.

De asemenea, speculatiile potrivit carora Commerzbank, cea mai mica dintre cele 4 mari banci comerciale germane, va fi urmatoarea victima a unei eventuale preluari, s-au accentuat in ultimele zile ale saptamanii.

Dietere Hein de la Credit Lyonnais Securities din Frankfurt declara ca tranzactia Allianz-Dresdner a diminuat posibilitatile de extindere ale Deutsche, avand in vedere ca "doi parteneri potentiali nu mai sunt disponibili".

Deutsche Bank a negociat anul trecut preluarea Dresdner, o tranzactie propusa si intermediata de Allianz. Cand negocierile au intrat in impas, Deutsche si asiguratorul german au continuat discutiile privind o viitoare cooperare. Dar nici aceste negocieri nu au inregistrat rezultate notabile.

Cu toate acestea, presedintele Deutsche Bank considera ca exista inca sanse de realizare a unei aliante de distributie intre cea mai mare banca germana si Allianz. Insa Breuer a indicat faptul ca Deutsche nu va participa la capitalul noului grup.

Deutsche a purtat mai multe serii de discutii cu parteneri germani sau externi, printre care se numara si grupul de asigurari francez AXA, cel mai mare asigurator european. "Negocierile cu AXA sunt inca departe de atingerea unui obiectiv concret, dar societatea franceza ar putea fi un partener foarte important", a declarat Breuer.

Insa analistii afirma ca Deutsche nu are un raspuns pregatit pentru tranzactia Allianz-Dresdner. "Ar fi fost si mai dificil daca se anunta fuziunea a doua banci germane. Atunci ar fi fost nevoiti sa reactioneze foarte repede si ar fi putut gresi", a declarat un analist.

Pe de alta parte, James Hyde de la Fox, Pitt Kelton, a spus ca Deutsche "nu a pierdut de fapt mai nimic". El crede ca relatiile de bancassurance (societati mixte care presteaza atat activitati de asigurare, cat si activitati bancare) ar putea fi "efemere si nu vor genera mari profituri".

Deutsche se va transforma in castigator, daca ajunge la o intelegere cu AXA, deoarece asiguratorul francez "are o platforma de distributie mai eficienta si mai moderna", afirma si Carsten Zielke, analist la WestLB.

Commerzbank, care a negociat si ea anul trecut o alianta cu Dresdner, va ramane izolata si vulnerabila pe piata financiara germana, devenind o tinta probabila de preluare intr-o industrie aflata in plin proces de consolidare.

Grupul Allianz-Dresdner, Assicurazioni Generali (firma italiana de asigurari care detine 10% din actiunile Commerzbank) si Banco Santander Central Hispanico (proprietara a 5% din banca germana) sunt printre favoritii analistilor in ceea ce priveste o eventuala preluare. Dar nici bancile americane sau Credit Suisse nu pot fi excluse din lista candidatilor la achizitia celei de-a patra banci din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO