Business Internaţional

Deputatii rusi iau masuri pentru reglementarea lobby-ului

16.09.2005, 19:28 14

Un deputat al grupului nationalist Rodina a declarat ca Parlamentul rus trebuie sa ia masuri impotriva miilor de persoane care fac lobby pe coridoarele institutiei ruse, informeaza The Moscow Times.

Nikolai Pavlov, membru al Comisiei de Securitate a Parlamentului Rus, a declarat ca trebuie sa se ia o masura legislativa pentru reglementarea activitatii persoanelor care fac lobby in cadrul parlamentului rus. Momentan nu exista o lege care sa incadreze modul de lucru al persoanelor care fac lobby.

"Trebuie sa revenim asupra legii privitoare la lobby", spune Pavlov, care este si membru al grupului nationalist Rodina.

De peste zece ani s-a incercat o incadrare legislativa a persoanelor care fac lobby in Rusia. Ultimul proiect de lege referitor la lobby a fost introdus de Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS), dar abandonat dupa ce acestia au esuat in alegerile din 2003.

Este adevarat ca persoanele din statele din Vest care fac lobby apara interesele diferitelor grupuri economice in fata guvernului, dar activitatea acestora este reglementata de legi specifice. In SUA, cei care fac lobby trebuie sa se inregistreze si sa depuna rapoarte in fata Congresului american. Conform statisticilor Senatului american, sunt inregistrate peste 30.000 de persoane si grupuri de lobby.

Si cele 4.000 de grupuri care intervin in fata Comisiei Europene, a doua institutie mondiala dupa numarul de grupuri de lobby, trebuie sa se inregistreze. Pavlov crede ca o lege rusa ar putea reglementa activitatea grupurilor de lobby si le-ar permite acestora sa-si realizeze obiectivele.

"Toata lumea are propriile interese - lucratorii din sistemul feroviar, aviatorii, toata lumea. Aceasta inseamna ca ar trebui sa existe oameni care sa le apare interesele", a spus Pavlov.

Este posibil ca initiativa lui Pavlov sa fie acceptata de catre membrii partidului Rusia Unita, care detine majoritatea parlamentara. Cel mai mare aparator al lobby-ului dintre membrii acestui partid este Valery Draganov, presedintele Comisiei de Economie, Afaceri si Turism.

In primavara trecuta, Draganov a facut o declaratie oficiala despre lipsa unei legi a lobby-ului. "In loc sa cheltuim banii pe mita si cadouri, ar fi mai bine sa investim acesti bani pe crearea unor consilii puternice de experti." Multi critici ai acestei legi spun ca prin legalizarea lobby-ului se da o fata legala coruptiei.

Uniunea Industriasilor si a Intreprinzatorilor (RSPP), care reprezinta marile afaceri ruse, se opune acestei legi spunand ca exista probleme mult mai grave. Este mai grav faptul ca statul intervine in sectorul privat decat interventia mediului de afaceri in treburile guvernamentale.

"Birocratia rusa ar transforma problema lobby-ului intr-un cosmar", a spus Peter Necarsulmer, fondator si director al agentiei de relatii publice PBN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO