Business Internaţional

Deprecierea dolarului l-a facut pe Warren Buffett sa fuga de investitiile din SUA Miliardarii americani se orienteaza catre pietele din afara SUA, companiile din Europa si Asia fiind considerate mult mai stabile decat cele americane

08.11.2007, 19:31 8

Jim Rogers, una dintre legendele Wall-Street-ului si cofondator al fondului de investitii Quantum, alaturi de controversatul miliardar american George Soros, este atat de dezamagit de dolar, de piata imobiliara si de economia Statelor Unite, incat a ales sa se mute, scrie Financial Times. Jogers si-a vandut "imperiul" din Manhattan si va pleca in China, alaturi de fiica sa.
Totusi, atitudinea altor investitori importanti din SUA nu a fost la fel de radicala ca cea a lui Rogers, desi multi dintre ei nu mai au incredere in mediul de afaceri american. Warren Buffett, unul dintre cei mai bogati oameni din lume si unul dintre contestatarii importanti ai evolutiei monedei americane, crede ca deficitul comercial si cel bugetar arata ca SUA cheltuieste mai mult decat isi poate permite. Buffett a ales sa investeasca, prin intermediul firmei sale Berkshire Hathaway, in mai multe companii din strainatate, inclusiv din Coreea de Sud, tara pe care a vizitat-o recent. Comentariile lui Buffett pareau sa nu aiba ecou, dar situatia tensionata a economiei americane din ultimele luni a schimbat radical si perceptia altor investitori. Dolarul s-a depreciat constant in raport cu moneda europeana si cu lira sterlina, moneda britanica reusind in ultima vreme sa depaseasca recorduri care durau de pe un sfert de secol. De asemenea, piata de capital din SUA a fost zdruncinata din nou, de aceasta data sursa declinului fiind reprezentata de deprecierea actiunilor unor banci importante, printre care si Citigroup.
Astfel, tara cu cea mai puternica economie din lume se afla in panica, iar investitorii se asteapta chiar la o recesiune. Intre timp, economiile statelor asiatice continua sa se dezvolte rapid, iar cele ale membrilor zonei euro dau semne de relativa stabilitate. Aflat in ultimul an la conducerea Statelor Unite, George W. Bush a devenit nepasator la situatia bugetara si a ales sa se adopte o politica de izolare.
Americanii au devenit constienti de toate aceste lucruri si au decis sa-si orienteze investitiile in strainatate. Bank of America a estimat recent ca totalul investitiilor fondurilor americane in obligatiuni straine si pe pietele de capital din afara SUA ar putea atinge 290 mld. dolari (201 mld. euro) in acest an. Jumatate din banii americanilor investiti pe bursele straine au luat calea companiilor din Marea Britanie, ale caror actiuni au avut o evolutie pozitiva.
In ultimul an, declinul dolarului a produs efecte surprinzatoare investitorilor americani. Astfel, cei care au investit in companiile incluse in indicele S&P 500 au avut un profit de 9%, iar cei care au "pompat" bani in companiile germane ce compun indicele DAX au avut un profit de 29% datorita ascensiunii euro in raport cu dolarul.
Companiile americane au simtit insa efectele cresterilor economice puternice din alte tari, dar si vulnerabilitatea monedei americane. Procter & Gamble si Colgate-Palmolive au raportat rezultate financiare solide, pe fondul aprecierii monedei europene, peste jumatate din profiturile celor doua companii provenind din operatiunile desfasurate in afara granitelor americane. Companiile americane care nu depind de vanzarile locale si care au ales sa adopte o politica agresiva de globalizare sunt cele care au cel mai mult de castigat.
Intrebarea care se pune este daca aversiunea investitorilor fata de dolar si pentru economia americana, in general, va continua. Pe termen scurt, acest lucru este foarte probabil. Scepticismul lui Warren Buffett se bazeaza pe lucruri evidente, cum ar fi deficitul bugetar. Dar evolutia negativa din ultima perioada a dolarului a fost cauzata si de traversarea unor trenduri ciclice de scurta durata. Din punct de vedere politic, nu vor exista schimbari majore pana la urmatoarele alegeri, din noiembrie 2008. Situatia economica din SUA va ramane precara pentru o vreme, chiar daca se va evita aparitia unei recesiuni. Deprecierea dolarului este alimentata si de desele ajustari ale dobanzii de referinta.
Totodata, criza creditelor ipotecare a cauzat scaderi ale diverselor ratinguri si ale valorii de piata a obligatiunilor structurate, ceea ce s-a tradus in pierderi pentru banci. Dolarul este atat de vulnerabil incat fondurile de investitii straine sunt speriate sa investeasca in active evaluate in dolari.
Pe termen lung insa, problema se pune altfel. Buffett preconizeaza ca moneda americana va continua sa se erodeze. De aceea, miliardarul american a decis sa faca investitii in moneda braziliana (real). In schimb, Rogers este un fan al yuanului (moneda nationala a Chinei). Totusi, investitiile in astfel de valute sunt destul de vulnerabile la schimbari bruste ale pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO