Business Internaţional

Dependentă de gazele ruseşti, Lituania dă undă verde Chevron pentru a căuta gaze de şist

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

04.09.2013, 20:52 507

Lituania a acordat companiei americane Chevron dreptul de a efectua lucrări de explorare pentru gazele de şist, într-o încercare a statului baltic de a reduce importurile de gaze din Rusia, de care este dependent în proporţie de 100% pentru acoperirea consumului.

Chevron a fost, de altfel, singura companie interesată de oferta guvernului de a căuta hi­drocarburi neconven­ţionale într-o arie de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei, scrie Thomson Reuters.

Experţii estimează că zona respectivă ar putea ascunde rezerve recu­perabile din punct de vedere tehnic de până la 80 miliarde de metri cubi de gaz natural. Lituania a consumat 3,3 miliarde de metri cubi anul trecut, livraţi în întregime de gigantul rus Gazprom.

Autorităţile de la Vilnius s-au plâns în repe­tate rânduri că Gazprom cere un preţ exagerat pentru gazele livrate Lituaniei, lucru confirmat de rapoartele Comisiei Europene, care arată că Lituania plăteşte cele mai mari preţuri la gaze din întreaga uniune. Executivul european a demarat şi o anchetă privind politica de preţuri a Gazprom pe pieţele din Europa de Est, zonă puternic dependentă de importurile de gaz rusesc.

Guvernul de la Vilnius doreşte să semneze contractul cu Chevron până la sfârşitul anului. În schimbul licenţei valabile pe şapte ani, compania va fi obligată să investească cel puţin 30 milioane de dolari în lucrările de explorare.

„Dacă se mişcă repede, vor putea începe să foreze în jumătate de an după ce primesc licenţa“, a declarat ministrul me­diului, Valentinas Mazu­ronis. Deşi comunităţile locale au protestat îm­potriva planurilor guver­nului de a permite explo­rarea şi exploatarea ga­zelor neconvenţionale, acest lucru nu a dus la re­tragerea licenţei acor­date Chevron, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria. Compania americană deţine licenţe similare şi în România şi Polonia.

Anunţul guvernului că este gata să semneze contractul cu Chevron a venit, după multe amânări, cu câteva zile înainte de o întâlnire între pre­mierul Algirdas Butkevicius şi CEO-ul Gaz­prom, Alexei Miller. În cadrul întrevederii care va avea loc mâine, cei doi vor discuta planurile Lituaniei de a-şi liberaliza piaţa de gaze şi tranzitul de gaze către exclava rusă Kali­ningrad.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO