Business Internaţional

Departamentul de stat american anunţă că personalul ambasadei SUA din Irak este în siguranţă după un atac protestatarilor. Preşedintele Donald Trump acuză Iranul

Departamentul de stat american anunţă că personalul...

Autor: Mihai Draghici

31.12.2019, 19:30 180

Toţi membrii personalului Ambasadei americane din Bagdad sunt în siguranţă, iar protestatarii irakieni nu au pătruns în perimetrul reprezentanţei diplomatice, a anunţat marţi seară Departamentul de Stat, informează agenţia de presă Reuters.

Ambasadorul SUA, Mark Tueller, nu se află în Irak în acest moment, deoarece avea programată o deplasare de tip personal.

Proteste violente au izbucnit la sediul Ambasadei SUA din Irak faţă de raidurile aeriene americane împotriva unor grupuri paramilitare proiraniene.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a dispus suplimentarea efectivelor militare la Ambasada SUA din Bagdad. "Am luat măsurile adecvate pentru garantarea securităţii cetăţenilor americani, a personalului militar şi a diplomaţilor, în virtutea dreptului la autoapărare", a declarat Mark Esper.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Iranul de "orchestrarea" atacul protestatarilor asupra Ambasadei SUA din Irak şi a ameninţat regimul de la Teheran că va fi tras la răspunde pentru acest incident.

"Ianul a ucis un partener civil american, a rănit alţii. Am reacţionat ferm şi mereu o vom face. Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi traşi la răspundere. În plus, ne aşteptăm ca Irakul să-şi folosească forţele pentru a proteja ambasada", afirmă liderul de la Casa Albă într-un mesaj postat marţi pe Twitter.

Sute de protestatari au încercat marţi să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad, după atacuri aeriene americane care au vizat o gruparea paramilitară, Kataeb Hezbollah, susţinută de Iran.

Ambasadorul şi alţi membri ai corpului diplomatic american la Bagdad au fost evacuaţi din ambasada SUA din motive de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO