Business Internaţional

Deja vu in ciclurile economice ale Statelor Unite?

19.02.2007, 20:24 19

Statele Unite au intrat in cel de-al cincilea an de expansiune economica, dar majoritatea americanilor inca asteapta sa beneficieze de pe urma acestui proces.
Sectorul corporatist opereaza noi angajari, insa analistii se tem ca economia ar putea stagna. "Daca aceasta inseamna redresare", spune liderul unui partid din opozitie, "atunci de-abia astept recesiunea".
Seamana cu situatia de astazi, insa totul se intampla in 1996, cand Bill Clinton era presedinte, iar rivalul sau era republicanul Bob Dole. Expansiunea economica mentionata incepuse in martie 1991, urmand sa devina cea mai lunga perioada de crestere economica neintrerupta din istoria Statelor Unite.
Acum, dupa cinci ani de expansiune, proces care a inceput oficial in noiembrie 2001, exista paralele remarcabile cu ceea ce se intampla cu un deceniu in urma, scrie International Herald Tribune.
Rata cresterii economice a urmat o traiectorie aproape identica cu cea a primilor cinci ani din perioada '90. Acum, ca si atunci, profiturile companiilor, cat si piata de actiuni, sunt in crestere. Insa, chiar in momentul in care muncitorii au inceput sa culeaga roadele cresterii economice, multi analisti se tem, exact cum se temeau cu un deceniu in urma, ca ritmul de crestere economica incetineste.
Ceea ce surprinde, avand in vedere aceste asemanari, este efectul foarte redus pe care l-au avut deciziile strategice ale administratiilor democrate si republicane asupra evolutiei ambelor cicluri economice.
Putini analisti se asteapta ca actualul ciclu de crestere sa dureze si sa fie la fel de puternic ca si cel din anii '90, care a continuat timp de zece ani. Si totusi, si mai putini erau cei care se asteptau la o crestere puternica la mijlocul anilor '90. La inceputul anului 1996, analistii anticipau ca economia va creste cu numai 1,8% in acel an. Economia a avansat insa cu un ritm de doua ori mai rapid.
Americanii de rand erau mai pesimisti atunci decat sunt in prezent. Conform celui mai recent sondaj Gallup Poll, luna trecuta 52% din americani considerau conditiile economice ca fiind "excelente" sau "bune". In mai 1996, numai 30% dintre americani erau de aceasta parere.
"Consumatorii nu se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere economica", spune Richard Curtin, care se ocupa de sondaje in randul consumatorilor in cadrul Universitatii din Michigan.
Avand in vedere paralelele, nu este surprinzator ca argumentele de ordin politic sunt asemanatoare.
"Profiturile companiilor cresc, insa unde sunt majorarile salariale?", intreba senatorul democrat Hillary Rodham Clinton, care va candida pentru presedentie.
Majorarile salariale au aparut, intr-adevar, tarziu. In decembrie, la 61 de luni dupa ce economia incepuse sa creasca, salariile muncitorilor din sectorul de productie erau cu numai 1,7% mai mari decat in noiembrie 2001. Cea mai mare parte a majorarilor au survenit in ultimele cateva luni.
Multi uita insa ca initial expansiunea din anii '90 a fost supranumita "jobless recovery".
Reprezentantii ambelor tabere, democrata si republicana, sustin ca deciziile guvernelor lor au fost cele care au declansat o crestere a economiei. Gene Sperling, fost consilier economic al lui Bill Clinton, sustine ca eforturile administratiei sale de reducere a deficitului bugetar au fost cele care au dus la o scadere a ratelor dobanzii si la o crestere a increderii investitorilor in economie.
La randul sau, Edward Lazear, consilier-sef pe probleme economice al lui George W. Bush, sustine ca reducerilor de taxe aplicate de administratie in 2003 merita sa le fie atribuit un rol important in ceea ce priveste actuala expansiune.
Exista diferente considerabile, bineinteles, intre cele doua perioade de expansiune. Primii ani din perioada '90 au fost caracterizati de un declin al sectorului constructiilor; in primii ani de dupa 2000 s-a inregistrat o dezvoltare a sectorului rezidential. Expansiunea consemnata in a doua parte a anilor '90 a fost sustinuta de o crestere a investitiilor generata de Internet, in timp ce in prezent majoritatea actiunilor tehnologice sunt cu mult sub valorile record.
"In ambele situatii, am asistat la un volum foarte mare de investitii, acum in sectorul rezidential, atunci in fibra optica", arata Joseph Stiglitz, profesor de economie in cadrul Columbia University, fost consilier economic in administratia Clinton.
Bush si Clinton au avut prioritati economice foarte diferite, cu consecinte economice diferite. Clinton a majorat ratele impozitelor pana la 39,6% de la 31% si a acoperit deficitul bugetar. Bush a readus ratele la 35%, iar deficitul a reaparut. Profiturile companiilor au avansat de doua ori mai rapid atat in primii cinci ani ai acestei expansiuni, cat si in aceeasi perioada a expansiunii anterioare.
Totusi, strategiile au avut un efect mai mic in ceea ce priveste distributia cresterii decat sugereaza obiectivele democratilor si republicanilor. Intr-adevar, partea din economie destinata compensarii muncitorilor a scazut la fel de mult in prima perioada de expansiune, pana la 56,3% din PIB, de la 57,7%, ca si in cea de-a doua, de la 58,1% la 56,6%.
Nimeni nu stie cum se va termina actuala expansiune. In anii '90, aproape toate castigurile americanilor de rand au aparut in a doua jumatate a deceniului.
"Am avut o surpriza placuta in anii '90, insa de data aceasta cred ca vom avea parte de o serie de surprise neplacute", arata Robert Gordon, profesor de economie in cadrul Northwestern University.
Un factor care a sustinut expansiunea din anii '90 lipseste acum: cresterea exploziva a productivitatii, fenomen care a inceput la mijlocul anilor '90 si a durat mai mult de un deceniu, cand investitiile pe care firmele au inceput sa le faca in tehnologie in anii '80 au inceput sa dea roade.
"E greu sa spunem ca vom asista la o crestere a productivitatii si investitiilor de genul celei inregistrate la sfarsitul anilor '90", declara Ken Matheny, economist in cadrul Macroeconomic Advisers.
Productivitatea a crescut cu 3% in ultimul trimestru al anului 2006. Totusi, pe intregul an aceasta a avansat cu numai 2,1%, cel mai lent ritm de expansiune din 1997. Desi cresterea a urmat o traiectorie similara in ambele decenii, criticii spun ca politicile lui Bush au slabit perspectivele pe termen lung ale economiei.
Stiglitz sustine ca reducerile de impozite operate de Bush, avandu-i drept tinta in special pe cei bogati, au generat un deficit bugetar semnificativ si nu au stimulat prea mult economia. Acest lucru a obligat banca centrala sa impinga ratele dobanzii foarte jos pentru a pastra economia pe linia de plutire, generand o crestere a sectorului rezidential.
Sperling sugereaza ca adancirea dezechilibrelor comerciale in Statele Unite si reaparitia unor deficite bugetare mari nu au cauzat mai multe daune din punct de vedere economic pentru ca fondurile ce au intrat in Statele Unite din China si alte tari au mentinut ratele dobanzii pe termen lung la un nivel scazut, sustinand investitiile si consumul.
Intre timp, dezvoltarea sectorului imobiliar s-a oprit. Cresterea economica in general nu a fost afectata decat in mica masura pana acum, insa multi economisti inca se asteapta ca veniturile familiilor sa scada, ceea ce va duce la un declin al consumului, principalul pilon al cresterii economice.
Consilierii lui Bush sunt optimisti. Economia americana a intrat intr-o perioada de crestere constanta, crestere sustinuta de comert si de o moneda flexibila, arata acestia.
Produsul intern brut se stabilizeaza la o rata anuala de aproximativ 3%, rata somajului ar putea creste usor pana la un nivel "non-inflationist" de 4,8% de la 4,6% in prezent, iar inflatia va ramane probabil "moderata si stabila," se arata intr-un raport al consilierilor.
Pe de alta parte, Trezoreria americana a anuntat o crestere a excedentului bugetar in ianuarie comparativ cu anul trecut, in contextul in care veniturile din impozite au crescut pe fondul profiturilor mai mari ale companiilor si salariilor in crestere.
In ianuarie, excedentul bugetar a crescut pana la 38,2 miliarde de dolari, comparativ cu 21 miliarde de dolari in ianuarie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO