Business Internaţional

Deficitul global de cipuri începe să afecteze industria smartphone-urilor: Apple avertizează cu privire la vânzările iPhone-urilor

Smartphone-urile au fost protejate în faţa crizei datorită faptului că mai mulţi producători au depozitat din timp componentele

Smartphone-urile au fost protejate în faţa crizei datorită faptului că mai mulţi producători au depozitat din timp componentele

Autor: Eduard Ivanovici

01.08.2021, 19:15 411

Criza globală de cipuri a afectat atât industria auto, cât şi consolele de jocuri video, iar smartphone-uri par să fie următoarele pe listă.

Penuria de semiconductori de anul acesta a luat naştere dintr-o serie amplă de motive, incluzând aici închiderea fabricilor din cauza pandemiei de Covid-19 şi cererea tot mai mare pentru produsele electronice de consum.

Producătorii de automobile au fost în special afectaţi de deficitul global de cipuri, General Motors şi Ford reducând sau chiar oprind total producţia pentru anumite vechile, conform CNBC.

De asemenea, au fost afectate şi consolele de jocuri video, gamerii chinuindu-se să facă rost de noile generaţii de console – Microsoft Xbox Series X şi Sony PlayStation 5.

Până acum, smartphone-urile au fost protejate în faţa crizei mulţumită faptului că mai mulţi producători, ca Apple şi Samsung, au depozitat din timp componentele.

„Industria automobilă nu funcţionează la aceeaşi cadenţă precum businessurile dedicate smartphone-urilor. Au identificat problemele mult mai încet decât cei care se ocupă de smartphone-uri”, spune Ben Wood, principalul analist al grupului de consultanţă CCS Insight.

Producătorii auto se bazează pe cipuri mai mari şi mai vechi, în timp de dezvoltatorii de telefoane mobile utilizează cele mai noi procesoare, adaugă Wood. De asemenea, smartphone-urile sunt vândute în volume mult mai mari prin comparaţie cu maşinile, industria fiind un client preferat al furnizorilor.

Cum răspunde Intel crizei semiconductorilor: Gigantul american vrea să cumpere producătorul de cipuri GlobalFoundries pentru 30 de miliarde de dolari

„Acum că sectorul automobilelor începe să câştige teren, competiţia pentru semiconductori devine tot mai acerbă, ceea ce generează presiune asupra cipurilor pentru smartphone-uri”, spune Syed Alam, şeful diviziei dedicate cipurilor din cadrul firmei de consultanţă Accenture.

Recent, CEO-ul Apple Tim Cook a avertizat că limitele impuse asupra furnizorilor de siliciu vor afecta vânzările înregistrate de iPhone-uri şi alte produse ale companiei, precum iPad-urile.

„Deşi Apple este unul dintre giganţii preferaţi de producătorii de cipuri, firma este la fel de vulnerabilă la deficitul de siliciu”, explică Glenn O’Donnell, vicepreşedinte la firma de analiză Forrester.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO