Business Internaţional

Deficitul american, cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale

28.01.2005, 00:00 18



La Forumul Economic Mondial de la Davos domneste pesimismul in legatura cu evolutia economiei mondiale, care a trebuit in ultima vreme sa absoarba preturile ridicate la petrol si slabirea dolarului american fara a fi afectate ritmul de crestere sau inflatia, relateaza CNNMoney.



Deficitele record ale SUA reprezinta principalul factor de risc pentru economia mondiala, care inregistreaza cele mai bune rezultate din ultimii zece ani, iar pentru corectarea acestora vor fi necesare manevre delicate, sustin liderii si expertii in economie prezenti la Davos.



Totusi, Statele Unite si pietele emergente din Asia au o crestere solida, ceea ce sustine o revenire puternica in Japonia si Europa, asigurand economiei mondiale premisele unui alt an cu o crestere globala de 4% sau chiar mai mare. Anul trecut a fost anul cu cel mai bun ritm de crestere, la nivel mondial, din ultimii treizeci de ani.



Se asteapta ca SUA sa absoarba capital strain de miliarde de dolari, in special din Asia, pentru finantarea deficitului de cont curent, care a atins deja peste 5,6% din PIB si continua sa creasca. Liderii de companii si politicienii prezenti la cea de-a 34 editie a forumului de la Davos considera ca acesta este principalul element care innegureaza perspectivele economice de ansamblu.



"Va fi nevoie de un grad innacceptabil de depreciere a dolarului, pentru o corectie in acest sens", spune Stephen Roach, director economic la banca americana Morgan Stanley. Iar acest lucru, a adaugat el, ar putea declansa o prabusire a economiei americane, ce ar putea avea repercusiuni chiar si asupra economiei mondiale.



Lista cu potentialele motive de ingrijorare la nivel global cuprinde, pe langa adancirea deficitului bugetar al SUA, care a ajuns la 427 mld. dolari (328 mld. euro) in acest an, si proliferarea accentuata a politicilor protectioniste, datorita dezechilibrelor comerciale, care obtureaza tranzactiile comerciale libere. De asemenea, exista riscul deflatiei, sau al reducerii preturilor, care ar descuraja investitiile si ar introduce o mare parte din economia globala in faza de stagnare, consemneaza BBC.



Desi este imperativ necesara implicarea politicului, cel putin pentru atenuarea impactului negativ asupra economiei al acestor probleme, Jacob Frenkel, vicepresedintele gigantului de asigurari AIG, crede ca este putin probabil ca politicienii sa atace miezul problemelor. La urmatoarele intruniri ale grupului G7/G8, ale celor mai bogate state, dezbaterile vor gravita "mai degraba in jurul ratelor de schimb, si se va evita o abordare pragmatica, prin cautarea unor masuri politice pentru promovarea unor schimbari de fond", explica Frenkel.





Va rasari soarele din China?



In urma cu un an, subiectul cel mai reiterat in discutiile participantilor la forum a fost cel in legatura cu previziunile unei "aterizari periculoase" a economiei chineze care, spre satisfactia celei mai numeroase natiuni, nu s-a materializat.



"China va continua sa se dezvolte cu un ritm alert de 9% si in acest an", prognozeaza Takatoshi Ito, profesor de economie la Universitatea din Tokio. "Aceasta imi aminteste de evolutia economiei japoneze in anii 1950 si 1960, care a pastrat timp de doua decenii un ritm de 10% pe an", spune el.



Investitorii straini au un interes urias pentru a patrunde pe piata din China, adauga Ito. Iar statisticile subliniaza aceasta afirmatie. "China consuma intre 25% si 30% din cantitatea de metale produsa la nivel mondial, iar 40% din cererea globala pentru ciment provine tot din China", declara Stephen Roach economist sef la Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO