Business Internaţional

Default-urile plutesc deasupra tot mai multor dezvoltatori imobiliari chinezi, în timp ce Beijingul încearcă să calmeze investitorii cu privire la situaţia gigantului Evergrande

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

18.10.2021, 11:39 2656

Declinul sectorului imobiliar din China nu oferă niciun semn de recuperare, pe măsură ce dezvoltatorii se confruntă cu ameninţarea default-urilor, într-o perioadă marcată de incertitudinile gigantului Evergrande, scrie CNBC.

Analiştii îşi îndreaptă acum atenţia asupra grupului de real estate Sinic Holdings, care a avertizat săptămâna trecută că ar putea rata plata unor bonduri de 250 de milioane de dolari, ce ajung astăzi la scadenţă.

Vineri, un alt dezvoltator, China Properties Group, a anunţat că nu va putea acoperi un împrumut  de 226 de milioane de dolari, de vreme ce nu a putut să-şi asigure o nouă rundă de finanţare înainte de termenul limită – 15 octombrie.

Mai mult, Fantasia Holdings nu a reuşit să plătească o serie de bonduri în valoare de 206 milioane de dolari la începutul lui septembrie, iar săptămâna trecută, mai mulţi dezvoltatori imobiliari au primit rating-uri reactualizate în scădere.

Săptămâna aceasta, Evergrande va intra oficial în default dacă nu va plăti dobânzile aferente unor obligaţiuni denominate în dolari. Plata trebuia efectuată la sfârşitul lui septembrie, însă implică o perioadă de graţie de 30 de zile.

Compania nu a oferit detalii cu privire la alte patru emisiuni de obligaţiuni, care ar fi ajuns la maturitate în ultimele câteva săptămâni.

Noile evoluţii vin după ce banca centrală a Chinei a declarat că riscurile impuse de Evergrande sunt „controlabile” şi majoritatea businessurilor de real estate din ţară prezintă stabilitate. Totuşi, Banca Populară a Chinei a mai spus că firmele imobiliare care au emis bonduri peste hotare – cunoscute drept bonduri offshore – trebuie să îşi îndeplinească activ obligaţiile de plată.

Duminică, guvernatorul băncii, Yi Gang, a afirmat că autorităţile vor încerca să prevină răspândirea problemelor cauzate de Evergrande, adăugând că economia chineză „arată bine”, însă se confruntă cu potenţialele default-uri ale unor companii cu o „gestionare defectuoasă”.

Sectorul de real estate şi industriile asociate constituie aproape o treime din produsul intern brut (PIB) al Chinei. În T3/2021, PIB-ul ţării a crescut cu 4,9%, sub estimările Biroului Naţional de Statistică de 5,2%, producţia industrială încadrându-se cu 1,4% sub aşteptări.

Printre companiile care au primit recent ratinguri în scădere se numără China Aoyuan, Modern Land şi Greenland Holding.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO