Business Internaţional

Dedolarizarea, ce este mit şi ce este realitate: câteva state încearcă să atace supremaţia dolarului, dar sunt prea slabe. Deocamdată, nici China nu are suficientă putere. Surprinzător, numai Statele Unite pot submina dominaţia dolarului la nivel mondial

Dedolarizarea, ce este mit şi ce este realitate: câteva...

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2018, 21:05 1734

Evoluţiile slabe ale lire turceşti şi rublei ruseşti reprezintă o dovadă solidă a cât de mult pot răni o economie sancţiunile americane sau ameninţările cu sancţiuni. Dar merg oare Statele Unite prea departe cu transformarea într-o armă a avantajului său economic? Ar putea oare SUA, prin recurgerea agresivă la sancţiuni, să sfârşească prin a submina dominaţia dolarului la nivel mondial?, se întreabă Leonid Bershidsky, editorialist la Bloomberg.

Pentru a se proteja, din ce în ce mai multe ţări, chiar şi cele care nu sunt afectate de sancţiuni americane, vor renunţa treptat la a folosi dolarul şi se vor baza tot mai mult pe parteneri cu care vor încheia acorduri de utilizare a monedelor proprii.

După Turcia şi Rusia, Iranul este a treia ţară interesată în a evita dolarul în comerţul său internaţional.

Realizarea de tranzacţii într-un număr de monede naţionale la nivel internaţional nu mai constituie o problemă odată cu dezvoltarea tehnologiei. Problema este însă că monedele pot fi extrem de volatile, stabilitatea fiind unul dintre avantajele oferite de dolar importatorilor şi exportatorilor, scrie editorialistul de la Bloomberg.

Probabilitatea ca firmele să-i ajute pe oficialii turci şi ruşi să-şi realizeze visurile de renunţare la dolar nu este ridicată. În plus, potrivit OMC, Rusia, Turcia şi Iranul, în pofida dimensiunilor lor, reprezintă doar aproximativ 4% din comerţul mondial cu bunuri (excluzând comerţul dintre ţările UE) şi aproximativ 3% din comeţul cu servicii.

Atât Rusia, cât şi Turcia şi-au redus drastic deţinerile de titluri americane de trezorerie în ultimele luni, însă impactul acestor măsuri este foarte redus având în vedere investiţiile masive realizate în aceste titluri de ţări ca China, Japonia şi Brazilia. Cele două ţări pur şi simplu nu sunt destul de puternice pentru a ataca dominaţia dolarului. Asta înseamnă că acestea au nevoie de un partener mai puternic care să le ajute. UE nu este un astfel de partener, scrie Leonid Berdshidsky.

Rămâne astfel China, la fel de interesată ca cele trei ţări, Turcia, Rusia şi Iranul, în a ataca ceea ce aceasta vede drept avantajul nedrept al dolarului. Întărirea statutului internaţional al monedei chinezeşti ar reprezenta un scenariu mai realist pentru acestea decât tranzacţiile în monede naţionale, potrivit editorialistului de la Bloomberg. Totuşi, deşi China a reuşit să facă din yuan a doua cea mai populară monedă din lume pentru finanţarea comerţului, aceasta are dificultăţi în a câştiga cotă pentru moneda sa.

China are nevoie să capete un avantaj mai mare în faţa SUA în exporturi la nivel mondial pentru ca renminbi să devină competitiv în faţa dolarului. Dacă cele trei ţări care atacă dominaţia dolarului s-ar reorienta către yuan în tranzacţiile comerciale, momentul respectiv s-ar apropia mai mult. Din păcate pentru acestea, însă, o astfel de mişcare poartă riscuri pe termen scurt pe care acestea nu-şi permit să le contracareze, scrie Bershidsky.

În acest an, bursa internaţională de energie de la Shanghai a lansat contracte futures pe petrol în renminbi. Deşi volumul zilnic al tranzacţiilor a crescut de şase ori de la momentul lansării în martie, contractele s-au dovedit a nu fi potrivite pentru cei cu inima slabă, în parte din cauza volatilităţii cursului de schimb al yuanului, în parte din cauza designului dezavantajos al acestora în comparaţie cu contractele de referinţă Brent şi WTI.

Astfel, utilizarea dolarului este în continuare mai avantajoasă.

Deocamdată, administraţia Trump poate acţiona cu impunitate, impunând sancţiuni în dreapta şi în stânga. Nici măcar China nu este suficient de puternică pentru a aduce ţările antidolar acolo unde vor să fie: într-o lume în care Statele Unite nu au puterea să le pedepsească economic, concluzionează editorialistul Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO