Business Internaţional

Declinul monedei americane fata de euro pare a se fi oprit, dupa ce a atins valori minime record

12.05.2008, 18:04 12

Acum doua saptamani dolarul american a atins un nou minim, in conditiile in care moneda europeana valora peste 1,60 de dolari la tranzactionare cand toata lumea se astepta la o reducere a ratei dobanzii de referinta in SUA si la o majorare a ei in Europa, scrie publicatia International Herald Tribune. Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy si-a exprimat, alaturi de alti lideri europeni, ingrijorarea privind declinul monedei americane si efectul sau devastator asupra exporturilor din Europa. De atunci, dolarul s-a apreciat - saptamana trecuta un euro valorand 1,55 dolari -, iar unii economisti sunt de parere ca, chiar daca moneda inregistreaza o scadere usoara, pericolele unui declin rapid, cel putin fata de euro, a disparut.
Economistii subliniaza ca strategii din SUA, in special Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a Statelor Unite (Fed), au inceput sa isi exprime nelinistile privind deprecierea dolarului si efectul inflationist pe care acest lucru il are in SUA, unde moneda slaba a dus la cresterea preturilor petrolului si altor bunuri de larg consum din import.
"Sunt uimit de ingrijorarea lui Ben Bernanke fata de preturi atunci cand vorbeste de dolar ca factor de inflatie. Ingrijorarea ar trebui sa se manifeste in legatura cu moneda", spune Vincent Reinhart, fost director de politica monetara al Fed.
Desi numerosi economisti cred ca o pabusire a monedei americane este foarte putin probabil sa se intample, ei sunt constienti ca un asemenea colaps ar putea surveni in cazul in care investitorii din afara SUA vor incepe sa renunte la portofoliile in dolari de teama unei deprecieri, accelerand astfel acest proces. Desi precaute privind valoarea dolarului fata de euro, SUA au avut o abordare opusa celei a Chinei sau a altor economii din Asia.
Administratia presedintelui George W. Bush, de pilda, continua sa faca presiuni asupra Chinei pentru a lasa moneda sa nationala, yuanul, sa se aprecieze fata de dolar. Yuanul a urcat deja mai mult de 18% in fata dolarului de la inceputul anului 2005, ducand la scumpirea produselor chinezesti in SUA. Aceasta schimbare, la randul ei, a aplanat protestele din Congresul american impotriva restrictiilor de comert aplicate Chinei.
Cu toate acestea, economistii spun ca orice posibila stabilizare a dolarului fata de euro poate fi sustinuta numai daca va exista o schimbare in directia unei reveniri a economiei SUA si a incetinirii ritmului de crestere din Europa.
Recenta apreciere a dolarului ar putea fi o anticipare a acestor schimbari. Insa ea este vazuta si ca fiind premergatoare unei incetari a reducerii ratei de referinta efectuate de Fed.
O contributie importanta la tendinta actuala o are semnalul dat de Fed ca dupa micsorarea ratei bancare la 2% va urma o pauza inainte de efectuarea altor reduceri pentru a nu creste rata inflatiei. Unul dintre motivele pentru care dolarul s-a depreciat este ca investitorii de pe piata monetara s-au indreptat catre euro in cautarea unor rate de dobanda mai ridicate.
Economistii afirma ca decizia Fed de a stopa pentru o perioada reducerile nu a fost bazata numai pe temerile privind inflatia, ci si pe nelinistile cu privie la evolutia dolarului. Aceiasi economisti sunt de parere ca banca centrala nu a vrut ca dolarul sa continue sa scada sau sa incurajeze o eventuala renuntare la el de catre investitorii straini.
Un alt factor important in aparenta stabilizare a monedei americane este declaratia ministrilor de finante din principalele economii emisa luna trecuta si foarte putin remarcata de publicul larg, insa atent analizata de expertii financiari.
Conform acestei declaratii, SUA si partenerii sai nu sunt pregatiti sa lase dolarul sa se deprecieze la nesfarsit.
Pe data de 11 aprilie, ministrii de finante din SUA, Canada, Japonia si Europa si-au declarat ingrijorarea privind recentele "fluctuatii puternice ale monedelor importante", o declaratie vazuta ca sprijinind posibilitatea unei interventii a Trezoreriei americane si a altor ministri de finante si bancheri in vederea prevenirii unei scaderi in forta a valorii dolarului.
Presat sa ofere explicatii cu privire la semnificatia declaratiei ministrilor de finante, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca acesta "este un subiect foarte sensibil", dar ca declaratia, "asemeni unei poezii, vorbeste de la sine". In cazul in care n-ar fi facut-o, probabil, premierul francez Francois Filon a declarat la Washington ca Franta este pregatita sa dea un raspuns marilor puteri economice pentru a rezolva ceea ce el a numit dezechilibrele valutare la nivel mondial, inclusiv problema dolarului subevaluat.
Numerosi economisti considera ca declaratia ministrilor de finante, toti membri ai grupului celor sapte natiuni puternic industrializate (G7), a fost un factor important in revenirea dolarului.
"Declaratia ministrilor de finante reflecta ingrijorarile Europei cu privire la evolutia negativa a dolarului si dorinta SUA de a nu lasa impresia ca nu are situatia sub control", a spus Peter Hooper, economist-sef la Deutsche Bank Securities.
Oficialii din administratia presedintelui american George Bush spun ca, in ciuda declaratiei ministrilor G7, nici nu se pune problema ca ei sa ia in considerare o interventie in vederea stoparii declinului monedei americane. Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a afirmat in repetate randuri ca moneda fluctueaza in functie de realitatile economice si ca interventiile, in general, nu dau roade.
Totusi, faptul ca exporturile americane beneficiaza de pe urma scaderii valorii dolarului, care duce la scaderea preturilor pe piata globala pentru bunurile produse in SUA, ii face pe unii europeni sa creada ca administratia Bush duce o politica de "neglijare usoara" a deprecierii dolarului.
In ultimele luni, rata exporturilor americane a crescut cu 9,5% peste nivelul anului precedent.
Fondul Monetar International (FMI), care monitorizeaza fluctuatiile monetare, a anuntat ca, avand in vedere tendintele pe termen lung, euro si dolarul se afla intr-o stare de echillibru, in timp ce ambele sunt supraevaluate in relatia cu yuanul chinezesc, yenul japonez si alte cateva monede asiatice.
Pentru multi analisti, deprecierea dolarului in fata euro sau a altor monede este mai degraba urmarea deficitului comercial al SUA decat a politicii privitoare la rata dobanzii de referinta.
Cu alte cuvinte, in vreme ce SUA importa mai mult decat exporta, afacerile din strainatate aduna sute de miliarde de dolari care sunt vanduti la convertirea in moneda fiecarei tari.
"Cred ca deprecierea dolarului este cauzata de dezechilibrul comercial. Rata dobanzii de referinta a contribuit in mica masura la acest lucru, insa principalul factor este deficitul comercial de 700 de miliarde de dolari", a declarat Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard si presedinte al Biroului de Cercetare Economica al SUA. El a estimat ca dolarul isi va continua declinul din cauza ca, desi echilibrul comercial s-a imbunatatit in ultima vreme, va mai trece mult timp pana cand problemele vor disparea.
"Cred ca dolarul va mai scadea o perioada, iar aceasta nu este neaparat un lucru rau. Este cel mai natural mod de a reduce un deficit comercial", a spus Feldstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO