Business Internaţional

Declinul demografic ar putea fi cea mai mare problemă a economiei americane. Constructorii şi fermierii americani tânjesc după imigranţi

Declinul demografic ar putea fi cea mai mare problemă a...

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2019, 00:03 389

Creşterea mai lentă a populaţiei de vârstă activă este o problemă pentru cea mai mare parte a ţării. Ar putea fi o politică de imigraţie ţintită soluţia?

Ani la rând, economiştii americani au considerat schimbările demografice a fi o problemă majoră a Japoniei şi Europei occidentale. Acum, însă, astfel de schimbări ar putea constitui cea mai mare provocare şi pentru economia americană, scrie The New York Times.

Un nou raport al Economic Innovation Group, un think tank din Washington finanţat în mare parte de investitori şi antreprenori tech, arată că 41% din comitatele americane, cu o populaţie combinată de 38 milioane de locuitori, se confruntă cu o astfel de problemă.

La nivel naţional, creşterea mai înceată a populaţiei de vârstă activă a Americii reprezintă un motiv major pentru care forecasterii mainstream se aşteaptă acum ca economia să avanseze cu aproximativ 2% pe an, mai degrabă decât cu 3%, rata obiţnuită din cea de-a doua jumătate a secolului 20.

În total, 80% din comitatele americane au înregistrat un declin al numărului de rezidenţi cu vârste cuprinse între 25 şi 54 de ani în perioada 2007-2017, potrivit raportului, care adugă că tendinţa va continua şi că până în 2037, două treimi din comitatele americane vor avea mai puţini adulţi de vârstă activă decât în 1997, în pofida creşterii generale a populaţiei în perioada respectivă.

Autorii raportului sugerează o potenţială soluţie: o politică a imigraţiei ţintită. Aceştia propun posibilitatea acordării de vize imigranţilor calificaţi cu condiţia ca aceştia să se îndrepte către zone care se confruntă cu un declin demografic. Având în vedere ostilitatea faţă de imigraţie în segmente mari ale ţării, fiecare regiune ar trebui să poată alege dacă să recurgă la astfel de vize ca parte a strategiei de dezvoltare economică.

Sectoarele care tânjesc după mai mulţi imigranţi, în condiţiile în care se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă sunt cel al construcţiilor şi agriculturii.

În construcţii, acest deficit ridică într-un final salariile celor mai puţin calificaţi dintre muncitori, inversând ani de stagnare. În ochii constructorilor însă, această creştere reflectă o realitate demografică ce ar putea pune presiune şi pe alte industrii: scăderea forţei de muncă.

Numărul imigranţilor neînregistraţi din America a scăzut la 10,7 milioane la sfârşitul anului 2017 de la un vârf de peste 12 milioane în 2008.

Deficitul de forţă de muncă ar putea persista o vreme. Potrivit estimărilor Pew Research Center, creşterea populaţiei de vârstă activă va fi foarte redusă în următoarele două decenii. Dacă SUA ar întrerupe fluxul de noi imigranţi, arată Pew, populaţia sa activă ar scădea la 166 milioane în 2035 de la 173 milioane în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO