Business Internaţional

Declin major pentru vânzările auto din Europa: Vehiculele prin combustie, cele mai afectate de criza globală a semiconductorilor

În august, vânzările efectuate de VW Group în Europa au scăzut cu 14%

În august, vânzările efectuate de VW Group în Europa au scăzut cu 14%

Autor: Eduard Ivanovici

16.09.2021, 15:09 5378

Vânzările auto continuă să se deterioreze în Europa, lunile de recuperare ducând la un nivel de livrări care nu se poate măsura nici măcar cu rezultatele slabe de anul trecut, notează Bloomberg.

Înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 18% în august şi cu 24% în iulie prin comparaţie cu datele înregistrate anul trecut, spune Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile.

În prezent, producţia auto este atât de presată de criza globală de semiconductori încât executivii din cadrul Daimler, Volkswagen şi BMW au avertizat că penuria ar putea să se extindă şi în 2022. Şi, dacă stocurile limitate nu erau suficiente pentru a majora preţurile, grupurile auto prioritizează acum cele mai lucrative modele, de vreme ce numărul de vehicule pe care le pot produce este limitat.

„Deficitul de cipuri cauzează o serie de pierderi, iar cererea – care este, de fapt, ridicată – nu poate fi satisfăcută. Vehiculele tradiţionale prin combustie sunt cele mai afectate, în timp ce continuă boom-ul din rândul vehiculelor electrice şi de tip plug-in”, spune firma de consultanţă EY.

Datele din iulie şi august au ajuns la cele mai slabe niveluri din 2013 încoace, iar cele mai mari pieţe din Europa – Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania – au suferit pierderi de peste două cifre în aceeaşi perioadă. În Italia şi Spania, scăderile au depăşit 27%.

Până recent, producătorii auto s-au descurcat extrem de bine. Veniturile din prima jumătate a anului, marjele de profit şi fluxurile de cash au fost cele mai mari din istoria industriei.

„Aşa-i că este amuzantă industria auto? Cu cât producătorii vând mai puţine maşini, cu atât câştigă mai mulţi bani”, spune Arndt Ellinghorst, analist în cadrul Bernstein.

Vânzările efectuate în Europa de către VW Group au scăzut recent cu 14%, în timp ce Stellantis şi Renault au înregistrat un minus de 29% şi, respectiv, 23% în august. Înmatriculările au scăzut cu 38% şi 18% pentru Daimler şi, respectiv, BMW.

Maşinile electrice chinezeşti iau cu asalt Europa

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO