Business Internaţional

Decizie soc la Budapesta: Noul premier ungar majoreaza TVA de la 20% la 25%

Noul premier ungar majoreaza TVA de la 20% la 25%

Gordon Bajnai, noul premier (FOTO: Agerpres)

21.04.2009, 00:00 38

Majorarea TVA, inghetarea salariilor si reducerea subventiilor se numara printre masurile luate de noul guvern de la Budapesta.

Gordon Bajnai, 41 de ani, noul prim-ministru ungar, va majora TVA de la 20% la 25%, dar se vor micsora impozitele pe salarii si pe venituri. Bajnai a declarat ca modificarile de ordin fiscal au rolul de a impulsiona crearea de locuri de munca si de a aduce in legalitate companiile care activeaza in economia gri, scrie Bloomberg.
Majorarea TVA ar putea agrava insa recesiunea din cauza ca va reduce si mai mult consumul. Guvernul se asteapta ca economia sa scada cu 6% anul acesta, fata de minus 3,5%, estimarea anterioara. Ungaria va reduce cheltuielile cu 5,7 mld. dolari pana la sfarsitul anului viitor pentru a mentine deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus pentru a putea apela la ajutor financiar.

„Protejez Ungaria in fata crizei"
„Este un plan de criza. Obiectivul acestui plan este protectia. Protejarea locurilor de munca, a familiilor, a micilor intreprinderi, intr-un final protejarea Ungariei in fata crizei", a spus Bajnai.
Pentru a reduce cheltuielile bugetare, guvernul condus de Bajnai a decis renuntarea la cel de-al treisprezecelea salariu acordat angajatilor de la stat si a unui beneficiu asemanator acordat pensionarilor, inghetarea salariilor in administratie si reducerea unor cheltuieli sociale precum compensatiile primite pentru concedii medicale.
Guvernul va mai reduce subventiile pentru energie, transport public si achizitiile de locuinte si va modifica sistemul de pensii pentru a il face eficient pe termen lung. Gordon Bajnai a fost desemnat premier luna aceasta dupa demisia predecesorului sau Ferenc Gyurcsany si are misiunea de a adopta masuri de austeritate care sa scoata economia din recesiune.
Bajnai sustine ca programul sau va ajuta economia, care se mentine pe linia de plutire datorita imprumutului de 25,1 miliarde de dolari primit de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, sa revina pe crestere si sa evite nevoia de a apela in viitor la un nou ajutor international.
Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a apelat la ajutorul institutiilor financiare internationale.
„Cred ca demarand si implementand acest program, Ungaria va reusi sa recastige increderea investitorilor straini", a spus Bajnai. „Daca ne vom reface imaginea, atunci ne vom putea finanta singuri", a completat premierul. Bajnai va incepe curand negocierile cu FMI si cu UE astfel incat Ungaria sa isi primeasca transele din imprumutul international, dar nu intentioneaza sa renegocieze tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, in ciuda inrautatirii mediului economic. „Credem ca e important ca Ungaria sa arate lumii ca poate atinge aceasta tinta, chiar daca economia s-a inrautatit. Pozitia noastra la negocieri va fi ca putem sa mentinem aceasta tinta", a spus Bajnai.
 
Rezultatele se vor vedea abia din 2012
Economia, care probabil va continua sa se contracte si anul viitor, ar putea creste cu 4% in 2012, in timp ce bugetul va avea un excedent de 4% datorita acestor masuri.
Ungaria a renuntat la tinta de adoptare a euro in 2006 din cauza deficitului bugetar care ajunsese la valoarea record de 9,3% din PIB. Gyurcsany a introdus atunci un plan de austeritate prin care a majorat taxele si a redus cheltuielile, dar cu ajutorul caruia deficitul a fost redus pana la 3,4%.
 
Planul de austeritate
  • TVA va creste de la 20% la 25% incepand cu 1 iulie.
  • TVA pentru alimente de baza si caldura va scadea la 18%.
  • Accizele vor creste in medie cu 5-6%.
  • Impozitul pe salariu va scadea cu 5%.
  • Renuntarea din 2010 la „taxa de solidaritate" impusa companiilor.
  • Salariile angajatilor la stat vor fi inghetate timp de 2 ani.
  • Renuntarea la al 13-lea salariu.
  • Reducerea compensatiilor pentru concedii medicale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO