Business Internaţional

Decizie periculoasă în Rusia pe fondul pandemiei: Putin vrea să îi pedepsească cu închisoarea pe cei care răspândesc informaţii etichetate drept „false” de autoritatea care cenzurează internetul

Decizie periculoasă în Rusia pe fondul pandemiei: Putin...

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2020, 20:26 665

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o nouă legislaţie prin care dispune pedepse cu închisoarea pentru ruşii care nu respectă măsurile de carantină şi pentru cei care răspândesc „ştiri false” legate de pandemie, potrivit FT.

Propunerea este periculoasă pentru libertatea de exprimare, întrucât Rusia este cunoscută pentru cenzurarea internetului pe teritoriul ţării, iar calitatea unei informaţii ca fiind „adevărată” sau „falsă” va rămâne tot la latitudinea statului.

Ruşii care încalcă restricţiile pot primi pedepse cu închisoarea cuprinse între doi şi şapte ani dacă din cauza acţiunilor întreprinse de ei au murit minim două persoane, sau dacă au infectat în mod deliberat oamenii în masă.

Mai mult, noua legislaţie prevede pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru cei care „răspândesc public informaţii false prezentându-le ca fiind adevărate în interesul public”, atunci când informaţiile au dus la afectarea stării de sănătate a oamenilor – însă exprimarea a rămas vagă, fără explicaţii suplimentare.

În urmă cu trei ani, Vladimir Putin a semnat o legisaţie prin care a cenzurat internetul în teritoriu. Autoritatea de cenzură a forţat deja 44 de site-uri să şteargă articole despre care susţinea că prezintă „informaţii false” legate de pandemia de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO