Business Internaţional

Decizie neaşteptată: Gruparea islamică Hamas anunţă declanşarea unei insurecţii armate, după ce SUA a recunoscut Ierusalimul drept Capitală. ”Vom învinge şi vom elibera pământul nostru sacru”

Decizie neaşteptată: Gruparea islamică Hamas anunţă...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

07.12.2017, 12:54 1127

Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel, joi, la declanşarea unei noi "Intifade" (insurecţie armată), după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Le solicităm tuturor oamenilor liberi ai Palestinei să participe vineri la o <<zi de furie>> şi să marcheze începutul unei noi Intifade. Mâine, poporul nostru va lansa o Intifada împotriva ocupaţiei şi suntem convinşi că vom obţine o victorie şi vom elibera pământul nostru sacru", a transmis Haniyeh.

Liderul Hamas a subliniat că un Ierusalim unit a fost capitala de facto a tuturor palestinienilor, anunţând acum încetarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

"A fost transmis un ordin tuturor unităţilor Hamas să fie pregătite să contracareze orice ameninţare. În lumina noilor priorităţi, procesul de pace dintre palestinieni şi israelieni a fost sacrificat şi nu va exista un <<acord secolului>>. Această decizie dă naştere unei noi faze politice. Palestina, care se confruntă cu o decizie nejustificată, ar trebui să îşi reconsidere priorităţile. Având în vedere provocarea cu care ne confruntăm, nu există nicio recunoaştere a legitimităţii ocupaţiei pe teritoriul palestinian", a mai spus Haniyeh.

Ultima "Intifada" (2000-2005) s-a soldat cu decesul a aproximativ 3.000 de palestinieni şi 1.000 de israelieni.

Preşedintele american Donald Trump a activat, miercuri, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO