Business Internaţional

Decizie istorică: Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii Uber sunt clasificaţi ca angajaţi şi au drepturile aferente, precum salariu minim

Decizie istorică: Curtea Supremă din Marea Britanie a...

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2021, 13:36 329

Uber a pierdut lupta într-una dintre cele mai proeminente dispute legale cu privire la drepturile angajaţilor, în contextul în care Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că şoferii companiei trebuie clasificaţi drept angajaţi şi să primească drepturile aferente în conformitate cu legislaţia muncii, potrivit FT.

Curtea Supremă a decis în favoarea celor 35 de şoferi Uber care au deschis această dispută în 2016, argumentând că nu sunt liber profesionişti, întrucât Uber controlează cea mai mare parte a muncii pe care o prestează, alocându-le clienţi şi stabilind tarifele pe care operează.

Lord George Legatt, judecător la Curtea Supremă, a declarat că forul a decis împotriva Uber pe această speţă.

„Şoferii sunt într-o poziţie de subordonare şi dependenţă în relaţia cu Uber, astfel încât nu au libertatea de a-şi îmbunătăţi poziţia economică prin ambiţii profesionale sau antreprenoriale, sau au prea puţin această libertate”, a declarat judecătorul, la anunţarea sentinţei.

Decizia le aduce şoferilor dreptul de a-şi lua concedii plătite, precum şi de a primi salariul minim din Marea Britanie, în conformitate cu legislaţia muncii.

Această decizie vine ca o lovitură puternică pentru compania de ride-hailing, într-una dintre cele mai mari pieţe în care activează. Deşi implicaţiile practice imediate nu sunt clare la acest moment, decizia judecătorului s-ar putea aplica nu doar pentru cei 35 de şoferi Uber care au deschis procesul, ci şi pentru alte mii de şoferi care pregătesc o acţiune colectivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO