Business Internaţional

Decizie istorică: Britanicii vor să reformeze indicele LIBOR după ce a fost manipulat de traderi

Autorităţile de reglementare britanice discută reformarea indicelui LIBOR

Autor: Marius Oncu - Mediafax

06.03.2012, 15:47 1299

Autorităţile de reglementare britanice şi grupurile bancare discută o posibilă reformare amplă a modului în care sunt calculate ratele dobânzilor interbancare, în contextul acuzelor că indicele LIBOR, utilizat într-o piaţă de 350.000 miliarde dolari, a fost folosit pentru a manipula investitorii.

Analiza are loc în timp ce în America de Nord, Europa şi Japonia autorităţile au extins anchetele începute cu un an în urmă în privinţa manipulării London Interbank Offered Rates (LIBOR) şi a altor rate de referinţă folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, între care ipoteci şi carduri de credit, potrivit Financial Times.

Stabilirea Libor nu este reglementată de Legea pentru Servicii Financiare şi Pieţe din Marea Britanie Bănci din SUA şi Europa, dar şi firme de brokeraj, au concediat mai mulţi bancheri în ultimele luni, ca urmare a unor acuzaţii de abuz, prin transmiterea de dobânzi sub nivelul real pentru a manipula LIBOR astfel încât să le favorizeze poziţiile de trading.

Asociaţia Bancherilor Britanici, care patronează LIBOR, şi multe din băncile care participă la stabilirea indicelui s-au întâlnit luni cu oficiali ai Trezoreriei, Băncii Angliei şi Autorităţii pentru Servicii Financiare pentru prime discuţii privind reformarea sistemului de calcul a ratelor dobânzilor. Regândirea sistemului va lua în calcul schimbări de reglementare, precum impunerea din 2015 a unor noi cerinţe la nivel global privind lichidităţile băncilor.

"Parte a unui proces normal de analiză a LIBOR, mai multe bănci contributoare s-au întâlnit pentru a lua în calcul evoluţiile vitoare ale pieţei şi reglementărilor, precum reguli ce vizează lichiditatea, cu relevanţă pentru parametrii măsuraţi de LIBOR. O discuţie tehnică cu grupurile interesate, inclusiv utilizatori ai ratei, va începe în curând", potrivit unui comunicat al Asociaţiei Bancherilor Britanici.

Persoane apropiate discuţiilor au afirmat că analiza ar putea cuprinde de la revizuirea modului în care sunt stabilite ratele LIBOR până la impunerea de noi reguli de supraveghere şi standarde băncilor participante.

Participanţii din industrie au avut cea mai mare contribuţie la dezbateri, discutând despre îngrijorarea din piaţă privind procesul de stabilire a dobânzilor şi oferind sugestii pentru îmbunătăţirea acestuia. Reprezentanţii autorităţilor britanice prezenţi la dezbateri nu au exprimat clar ce abordare preferă.

Indicele LIBOR este stabilit zilnic în zece monede diferite. Băncile transmit estimări pentru costurile proprii de împrumut, fără garanţii, către Thomson Reuters, iar acestea sunt folosite pentru a calcula rata zilnică.

Procesul este supravegheat de Comisia pentru Schimb Valutar şi Pieţe Monetare, independentă de Asociaţiei Bancherilor Britanici şi condusă de un reprezentant al unei bănci participante la stabilirea ratelor în cel puţin trei monede diferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO