Business Internaţional

Decizia BCE de majorare a dobanzii, criticata de economisti

05.12.2005, 19:05 18

BCE a urcat saptamana trecuta rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 2,25%.

Decizia Bancii Centrale Europene de majorare a dobanzii de referinta a fost criticata de mai multi castigatori ai premiului Nobel pentru economie. Ei considera ca masura nu era necesara, avand in vedere ca inflatia se afla la un nivel redus, scrie Corriere della Sera.

"In acest fel, BCE afecteaza cresterea economica si continua sa aplice o politica monetara axata pe inflatie, care in prezent nu reprezinta o problema", crede Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel in 2001 si fost economist la Banca Mondiala. Parerea sa a fost impartasita si de Robert Mundell, care a castigat premiul Nobel in 1999 si de Gary Becker, laureat in 1992.

"Poate ar fi fost mai bine ca BCE sa amane decizia, avand in vedere ca economia europeana incepuse sa creasca, iar inflatia este la un nivel redus", a declarat Mundell. Becker considera ca banca centrala ar trebui sa se orienteze asupra modalitatilor potrivite pentru impulsionarea economiei din cele 12 state membre al zonei euro. "BCE ar trebui sa faca tot ce poate sa stimuleze cresterea. Este clar ca majorarea ratei dobanzii nu se incadreaza in aceasta directie", a continuat Becker.

Decizia a fost criticata si de economistul francez Jean-Paul Fitoussi, care a afirmat ca masura nu a fost determinata in totalitate de motive economice. "Este o chestiune de putere, o hotarare menita sa demonstreze ca singurul care poate decide ceva in Europa este presedintele BCE", sustine Fitoussi.

Pe de alta parte, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, considera ca majorarea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana nu va afecta cresterea economica a zonei. In cadrul sedintei in care oficialii BCE au decis majorarea ratei dobanzii cu 0,25%, Juncker a aratat ca nu impartaseste temerile privind majorarea inflatiei si a spus ca nu va fi nevoie de o crestere ulterioara a dobanzilor.

"Nu cred ca decizia de joi va afecta cresterea economica, intrucat avansul este moderat", a declarat Juncker, care, pe langa functia de presedinte al Eurogroup, format din ministrii de finante din zona euro, este si premier al Luxemburgului.

Institutia financiara europeana a majorat ratei dobanzii de referinta cu 0,25 procente la 2,25%, prima actiune de acest gen din ultimii cinci ani. BCE a aratat insa ca nu vor urma imediat alte actiuni similare de crestere a ratei dobanzii de referinta. Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca viitoarele aprecieri ale ratelor vor fi moderate si urmeaza ca institutia financiara sa monitorizeze cu atentie evolutia preturilor.

"Nu ne angajam intr-o serie de cresteri ale ratelor dobanzilor si vom monitoriza indeaproape toate evolutiile legate de riscurile existente in privinta stabilitatii preturilor", a spus el.

Declaratiile celui mai puternic bancher al Europei sugereaza ca BCE va aborda o tactica de expectativa, urmatoarele majorari urmand sa aiba loc treptat, in cazul in care cresterea economica nu se va confrunta cu probleme serioase. Unul dintre efectele imediate ale actiunii BCE a fost deprecierea monedei europene in raport cu dolarul, yenul japonez si lira sterlina, pietele fiind dezamagite de nivelul modest al majorarii dobanzii. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO