Business Internaţional

Decalajul dintre salariile barbaţilor şi ale femeilor ar putea dispărea abia peste 170 de ani. Deşi femeile lucrează cu 50 de minute mai mult într-o zi, sunt plătite aproape la jumătate faţă de salariul unui bărbat

Decalajul dintre salariile barbaţilor şi ale femeilor...

Autor: Mediafax

28.10.2016, 16:59 270

Diferenţele între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor au crescut, având, în prezent, niveluri similare cu cele din timpul crizei financiare din 2008, decalaj care s-ar închide peste 170 de ani, potrivit Forumului Economic Mondial, anunţă The Guardian.

Raportul Forumului Economic Mondial (WEF) a evidenţiat că deosebirile la nivel economic dintre bărbaţi şi femei s-au mărit, deşi în alte domenii, precum educaţia, acestea s-au redus, datorită măsurilor luate.

Din punctul de vedere al veniturilor şi al angajărilor, diferenţele de gen au crescut în ultimii patru ani, ajungând la 59%, un nivel apropiat de cel remarcat în timpul crizei financiare, în 2008.

În 2015, WEF aprecia că trebui să treacă 118 ani pentru a se ajunge la egalitate, dar în 2016 instituţia din Geneva a calculat că vor trebui 170 de ani pentru a elimina decalajul.

Diferenţele economice sunt cauzate de mai mulţi factori, precum faptul că femeile sunt plătite aproape la jumătate faţă de salariul unui bărbat, lucrând, de obicei, cu 50 de minute mai mult într-o zi şi având şanse mai mici de a avansa în poziţii superioare.

Saadia Zahidi, una dintre autoarele studiului susţine că unul dintre motivele frânării creşterii economice este faptul că femeile sunt menţinute în afara domeniilor de lucru. Mai mult, automatizarea afectează sectoare precum vânzările şi administraţia, în care nivelul de femei angajate este ridicat.

La o scară mare, care include sănătatea, educaţia şi politicile, diferenţele de gen ar putea fi dispărea în 83 de ani în cele 107 ţări incluse în raport din 2006, anul primei publicări. Mai mult, diferenţa la nivelul educaţiei ar putea fi eliminată în zece ani, în timp ce inegalitatea din politică ar dispărea în 82 de ani.

Raportul din 2016 include 144 de ţări. Islanda, Finlanda, Norvegia şi Suedia ocupând primele patru poziţii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO