Business Internaţional

Dealerii de pe pieţele valutare riscă să rămână fără job pe măsură ce computerele înlocuiesc oamenii

Dealerii de pe pieţele valutare riscă să rămână...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.02.2014, 19:46 481

Schimburile electronice reprezentau doar 20% din tranzacţiile valutare în 2001, iar ponderea a urcat la 66% anul trecut şi ar putea ajunge la trei sferturi în următorii cinci ani, în condiţiile în care scandalurile privind manipularea pieţei valutare zgu­duie o industrie confruntată cu presiuni pentru a diminua costurile şi cu o revoluţie a tehnologiei care înlocuieşte factorul uman cu computere.

Până în 2018 aproximativ 81% din tranzacţiile spot – cumpărarea şi vânzarea de monedă cu livrare imediată – vor fi efec­tuate electronic, potrivit calculelor firmei americane de consultanţă Aite Group bazate pe date de la Banca Reglementelor Internaţionale, scrie Bloomberg.

„Dealerii de valută se aseamănă mult cu dealerii tradiţionali de acţiuni: sunt o specie care dispare rapid. Odată ce băncile realizează că aceşti oameni le costă bani, importanţa lor se va micşora rapid“, explică Charles Geisst, autorul cărţii „Wall Street: o istorie“. El este, de asemenea, profesor la Manhattan College din New York.

Autorităţi de control din mai multe state s-au sesizat şi investighează acuzaţii aduse de presă în centrul atenţiei potrivit cărora dealerii au complotat pentru a manipula dobânzile de referinţă de pe piaţa valutară, o piaţă cu tranzacţii de 5.300 mi­liarde dolari pe zi.

Anchetele determină clienţii să ceară mai multă transparenţă în privinţa eva­luărilor şi comisioanelor şi ar putea da băncilor ocazia să-şi modifice structura personalului, ceea ce va accelera probabil orientarea spre platforme electronice de tranzacţionare.

Tendinţa va aduce cheltuieli mai mici pentru clienţi şi va îmbunătăţi transpa­renţa procesului de tranzacţionare, consideră Cormac Leech, analist la Liberum Capital.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO