Business Internaţional

De unde ar putea veni următoarea criză: de la ţările care au fost ocolite de ultima

De unde ar putea veni următoarea criză: de la ţările...

Autor: Catalina Apostoiu

30.04.2018, 00:05 717

În capul listei sunt Australia, Canada şi Suedia. Toate au beneficiat de pe urma celor mai mici dobânzi din istorie, fără a suferi de crizele economice şi bancare de genul celor care au determinat SUA şi Europa să ia măsuri de urgenţă.

Ieşind din criză într-o formă bună, băncile din cele trei ţări nu au tras învăţămintele pe care ţările dezvoltate le-au resimţit pe propria piele: să fie atente la efervescenţa de pe pieţele rezidenţiale şi la problemele legate de finanţarea în valută.

De regulă, următoarele pro­bleme la nivel mondial vin din locuri, produse şi businessuri în legătură cu care nimeni nu-şi face griji.

Nu este chiar drept să se spună că nimeni nu este în­gri­jo­rat de data aceasta. Banca centrală a Suediei este profund îngrijorată, averti­zând cu privire la riscurile legate de piaţa rezidenţială şi la soliditatea băncilor sale. Aceasta este în poziţia ne­obiş­nuită de a nu avea puteri de a limita creditarea băncilor. Canada a înăsprit în mod repetat regulile pentru bănci, însă clienţii acestora s-au reorientat către nonbănci. Iar o amplă anchetă evidenţiază problemele din Australia.

Toate aceste lucruri nu au dus la majorări de dobânzi şi nu au făcut ca investitorii să ceară acţiuni semnificative din partea băncilor însă.

Ian Harnett, de la Absolute Strategy Research din Lon­dra, adaugă şi Norvegia şi Noua Zeelandă la lista ţărilor vulnerabile.

La capitolul raport între preţuri ale locuinţelor şi venituri, Irlanda şi Spania erau în top în 2007. Acum, Canada, Aus­tralia şi Suedia, împreună cu Noua Zeelandă şi Norvegia, sunt cu mult înaintea altor ţări dezvoltate, şi aproape de nivelurile irlandez şi spaniol din 2007.

Suedia, Australia şi Canada prezintă un factor de risc suplimentar în cazul în care ar apărea probleme: băncile se finanţează peste hotare, adesea pe termen scurt, fiind astfel vulnerabile în faşa oricărei înăspriri a condiţiilor de finanţare la nivel mondial.

Pieţele rezidenţiale tind să încetinească cu ceva vreme înainte de declanşarea unei crize financiare, iar o astfel de încetinire pare să fi început deja în unele dintre cele mai efervescente pieţe.

Toate cele trei ţări din capul listei şi-ar putea depăşi problemele în condiţiile în care nivelul creditelor rele rămâne scăzut, iar economiile acestora o duc bine. Dar pentru a identifica şările cu cel mai ridicat risc de a cădea victime înăspririi condiţiilor de finanţare la nivel mondial este logic ca privirele să se îndrepte la început către cele mai mari beneficiare ale banilor ieftini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO