Business Internaţional

De la un imperiu al transportului maritim la fuga „laşă“ în Londra şi o clădire controversată în Bucureşti

Eyal Ofer, un controversat antreprenor imobiliar în România. Foto Andreea Alexandru, AFP

Eyal Ofer, un controversat antreprenor imobiliar în România. Foto Andreea Alexandru, AFP

Autor: Andreea Anghel, Bogdan Cojocaru

15.04.2013, 00:07 7181

Doi oameni de afaceri cu rădăcini româneşti, Idan Ofer, cel mai bogat israelian, şi fratele său mai mare Eyal Ofer, stârnesc controverse, unul în Israel, iar celălalt în România. Afacerile lui Idan şi modul în care şi le gestionează subliniază fisurile din cultura israeliană legate de bogăţie şi succesul personal şi stârnesc reacţii dure din partea guvernului Israelului. Pe Eyal, afacerile imobiliare l-au adus în conflict cu Biserica Romano-Catolică din România, care cere dărâmarea unui turn construit de o companie a omului de afaceri în Bucureşti, lângă Catedrala Sfântul Iosif. Tatăl lor, Sammy Ofer, s-a născut în România.

Idan a stârnit vâlvă în Israel cu decizia de a se muta la Londra. Guvernul israelian a răspuns dur.

„Nu putem permite indivizilor să devină bogaţi pe spinarea poporului. Nu putem avea o situaţie în care oamenii se îmbogăţesc folosindu-se de resursele poporului, iar când pentru ei vine momentul să-şi plătească taxele, decid să le plătească în altă ţară“, a declarat ministrul israelian de finanţe Yair Lapid, citat de israelnational­news.com.

Ofer, în vârstă de 57 de ani, este cu o avere estimată la 6,5 miliarde dolari cel mai bogat israelian. El şi fratele său Eyal sunt acţionarii principali ai Israel Corporation, cea mai mare companie de tip holding din Israel. Israel Corp. a fost înfiinţată de tatăl celor doi oameni de afaceri, Sammy, şi deţine mai multe afaceri în domenii precum industria auto, energie, industria chimică şi a transportului maritim. Idan şi Eyal deţin compania de transport maritim Zim, care administrează cea mai mare flotă de nave sub pavilion britanic din lume, potrivit Financial Times.

Dacă se va muta la Londra, Ofer se va alătura altor israelieni şi oameni de afaceri care au ales capitala Marii Britanii pentru a profita de scutirile speciale de taxe şi stimulente pe care guvernul britanic le oferă persoanelor cu averi nete de cel puţin un milion de lire sterline. Printre israelienii stabiliţi la Londra figurează Lev Leviev, preşedintele Africa Israel, companie prezentă în România prin divizia AFI Europe, care deţine centrul comercial AFI Cotroceni Park din Bucureşti.

Dar, în timp ce elita din Tel Aviv călătoreşte în Silicon Valley pentru afaceri şi în Alpii francezi în vacanţe, clasa de mijloc israeliană, alimentată de mass-media cu informaţii care prezintă lumea exterioară ca pe un focar de anti-semitism care nu face diferenţe, pleacă în străinătate mai rar şi de aceea îi priveşte cu neîncredere pe cei care se mută în alte ţări, notează Financial Times.

Apropiaţii lui Idan spun că intenţia acestuia de a se muta la Londra are la bază mai multe motive personale. Mama sa locuişte acolo, iar fiul său şi-a terminat stagiul militar în Israel şi intenţionează să se mute în străinătate, posibil în Marea Britanie.

O altă controversă legată de afacerile familiei Ofer este vânzarea controlului Israel Chemicals, cea mai mare companie industrială a ţării în funcţie de vânzări, către grupul canadian Potash. La Israel Chemicals, producător de fertilizanţi cu o capitalizare de piaţă de 17 miliarde dolari, Israel Corp. deţine 52%. Israel Corp. este controlată de Quantum Pacific Group, vehiculul de investiţii al lui Idan. Dacă va fi încheiată, tranzacţia va fi cea mai mare din istoria Israelului.

Negocierile au nevoie de aprobarea guvernului deoarece acesta deţine o „participaţie de aur“ la Israel Chemicals.

„Resursele naturale ale statului Israel sunt active publice. Poporul israelian este primul care ar trebui să aibă drepturi asupra acestora“, este răspunsul ministrul Lapid referitor la afacerea Israel Chemicals-Potash.

Apropiaţii lui Idan spun că acestuia îi pasă mult de imaginea publică şi că este stresat de atacurile îndreptate recent asupra lui, în condiţiile în care, aşa cum este cazul multor persoane cu averi uriaşe, omul de afaceri a fost „amăgit“ cu un sentiment de siguranţă că toată lumea îl place.

Afacerile lui Idan asigură 10.000 de locuri de muncă în Israel.
 

Eyal Ofer, un controversat antreprenor imobiliar în România

Eyal Ofer a devenit „celebru“ În România după ce a construit prin firma Millennium Building Development controversatul turn Cathedral Plaza din Bucureşti. Controversa vine din faptul că instanţele de judecată din România au decis că această clădire este ilegală, deoarece autorizaţia de contrucţie a fost emisă de către Primăria Sectorului 1 şi nu de către Primăria Generală a Capitalei.

Procesul a fost iniţiat în urma unui conflict cu arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice Ioan Robu. Arhiepiscopia cere demolarea clădirii, care umbreşte Catedrala Sf. Iosif. După moartea tatălui său în iunie 2011, Eyal Ofer a preluat conducerea Zodiac Maritime Agencies, o companie londoneză cu o flotă diversă de peste 150 de nave de transport. De atunci, el a achiziţionat acţiuni la Royal Caribbean Cruise Lines şi la banca Mizrahi Tefahot.

Prin Global Holdings, omul de afaceri deţine mai multe active imobiliare celebre, precum Altria Building din New York (fosta clădire Philip Morris) şi 15 Central Park West tot din New York. Global Holdings modernizează spitalul-monument al Sfântului Vincenţiu din Greenwich şi 50 United Nations Plaza. Cu o avere de şase miliarde dolari, Eyal este al doilea cel mai bogat om din Israel.


Idan Ofer, portretul de om de afaceri cu ambiţii internaţionale

Idan Ofer este acţionarul principal al Quantum Pacific Group, un grup internaţional de afaceri cu interese predilecte în industria transportului maritim internaţional. De asemenea, el controlează Pacific Drilling, o companie de foraj la adâncime offshore listată la bursa din New York şi patronul Israel Corporation cea mai mare companie de tip holding din Israel.

Idan a fondat şi a condus Tanker Pacific, cea mai mare flotă maritimă privată din lume.

Idan deţine aproximativ 40% din TowerJazz, companie care produce semiconductori şi sisteme integrale pentru industria electronică şi aproape tot pachetul de acţiuni ale companiei Zim Integrated Shipping, cea mai mare companie de flote comerciale din Israel şi a 10-a cea mai mare companie de acest gen din lume. De asemenea, el are interese în companii precum Qoros Automotive, companie joint venture din domeniul auto, Better Place, companie din domeniul energiei verzi cu sediul în California, Israel Chemicals, la care controlează mai mult de 50% din acţiuni.

Totodată, Idan este unul dintre co-fondatorii Carbon War Room, o iniţiativă a Casei Albe din Washington DC care are ca scop găsirea unei soluţii împotriva schimbării climei care să aibă la bază reducerea la zero a emisiilor de carbon. Omul de afaceri este membru al consiliului de conducere şi consiliere în relaţiile externe şi membru al consiliului decanatului Harvard Kennedy School. Idan a urmat un program de Master of Business Administration la London Business School şi a absolvit Universitatea din Haifa, specializarea economie şi marină.


Sammy Ofer, românul care a lăsat moştenire un imperiu naval

Sammy Ofer, tatăl lui Idan şi Eyal, a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel cu o avere estimată la 10,3 miliarde de dolari în 2011.

Sammy s-a născut la 22 februarie 1922 în România, de unde a emigrat cu familia sa în 1924 în zona aflată sub administraţia britanică din Palestina. Sammy a locuit în oraşul israelian Haifa. După ce a absolvit şcoala primară, el a început să lucreze ca şi cărăuş pentru o companie maritimă.

Odată cu al Doilea Război Mondial, Sammy s-a înrolat în Corpul de Marină al Armatei Marii Britanii, iar în timpul războiului arabo-israelian din 1948 a lucrat la Israeli Sea Corp, armata marină israeliană. După terminarea servicului militar, el a devenit agent naval pentru Eastern Conglomerate, iar în 1950 şi-a cumpărat prima sa navă.

Omul de afaceri şi-a dezvoltat afacerea în domeniul transportului maritim şi a consolidat ceea ce a devenit cea mai mare flotă de vapoare sub pavilion britanic, afacere de familie acum deţinută de cei doi fii ai săi. În 2011, el a fost al 79-lea cel mai bogat om din lume în clasamentul realizat de revista Forbes. Sammy a murit pe 3 iunie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO