Business Internaţional

De la bănci la telecomunicaţii, Ungaria îşi cimentează prezenţa în Muntenegru şi este un investitor principal al ţării balcanice

De la bănci la telecomunicaţii, Ungaria îşi...

Autor: Catalina Apostoiu

23.12.2021, 00:05 269

Cu susţinerea statului, firme importante din Ungaria au ajuns să-şi clădească o poziţie majoră în cadrul sectoarelor telecomunicaţiilor şi bancar din Muntenegru în ultimii 15 ani, scrie Balkan Insight.

De la câştigarea independenţei de către Muntenegru în 2006, firmele ungare, unele cu legături directe cu statul, au investit aproape o jumătate de miliard de euro în mica ţară adriatică, în principal în cele două sectoare.

Rusia şi China au fost cei mai mari investitori din Muntenegru anul trecut, însă Ungaria nu este mult în urmă, investind 443,8 milioane de euro în ultimii 15 ani, sau 3,8% din volumul total al investiţiilor străine  înregistrate de această ţară în perioada respectivă.

Compania ungară 4iG a finalizat recent achiziţia a 100% din capitalul Telenor Muntenegru de la grupul PPF, potrivit Seenews.

Cu această tranzacţie, 4iG a făcut un pas semnificativ în implementarea strategiei sale de creştere pe piaţa telecom din Balcanii de Vest, a anunţat compania. „Considerăm compania o investiţie strategică şi cu serviciile noastre avem în vedere o prezenţă pe termen lung în Muntenegru“, a declarat CEO-ul 4iG Gellert Jaszai.

În aceeaşi regiune, a Balcanilor de Vest, 4iG a mai încheiat un contract final de achiziţie a unei participaţii de 80,27% din cadrul operatorului telecom albanian Albtelecom de la Cetel Telecom, o subsidiară a companiei turceşti Calik Holding.

În sectorul bancar, banca ungară OTP anunţa în vara anului 2019 finalizarea achiziţiei SGM, divizia din Muntenegru a Societe Generale. Cu o cotă de piaţă de 11,9% la sfârşitul lunii martie 2019, SGM era la acea vreme a treia bancă de pe piaţa bancară din Muntenegru.

Muntenegru este o piaţă importantă pentru exporturile farma ale Ungariei şi pentru OTP, declara ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto anul trecut, adăugând că Ungaria este un importator major de aluminiu din Muntenegru.

Preşedintele Muntenegrului Milo Djukanovic şi premierul ungar Viktor Orban, ambii acuzaţi de subminarea democraţiei în ţările lor, se bucură de relaţii bune, însă nu există semne că investiţiile semnificative realizate de unguri în Muntenegru ar veni cu condiţii politice ataşate, deşi poziţia dominantă a ungurilor în sectorul telecom al acestei ţări oferă potenţial de influenţă, spun experţii, potrivit Balkan Insight.

Oficialul ungar declara recent că regiunea vecină a Ungariei este plină de parteneri comerciali importanţi şi destinaţii majore de investiţii.

Este în interesul Ungariei, de ordin politic, economic şi al securităţii, ca regiunea Balcanilor de Vest să se dezvolte rapid, arăta acesta, potrivit Hungary Today.

În această lună, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că acordă asistenţă de 100 milioane de euro sârbilor bosniaci, notează Balkan Insight.

Orban a descris Serbia şi Republica Srpska ca fiind vitale pentru stabilitatea Balcanilor de Vest.

Orban, al cărui guvern nu a acordat prea multă atenţie Bosniei ani întregi, şi-a intensificat legăturile cu liderul Milorad Dodik din 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO