Business Internaţional

De cinci luni barilul de petrol n-a mai scăzut sub 100 de dolari. Cine cumpără la preţuri aşa de mari şi de ce

De cinci luni barilul de petrol n-a mai scăzut sub 100 de dolari. Cine cumpără la preţuri aşa de mari şi de ce

Autor: Bogdan Cojocaru

10.03.2012, 10:29 1687

Ultima dată când petrolul Brent s-a tranzacţionat sub 100 de dolari barilul a fost 6 octombrie 2011. De atunci, preţul a crescut cu 30%, un maxim de 126,2 dolari pe baril fiind atins pe 1 martie. Tensiunile politice legate de programul nuclear al Iranului au speriat lumea, aducând în actualitate spectrul unui război care ar perturba sever exporturile iraniene de ţiţei. Preţul ridicat al petrolului, fără modificări semnificative de ofertă nu înseamnă decât că banii curg gârlă în contractele futures. Aşadar cine cumpără? se întreabă Bloomberg Businessweek.

Analiştii vor răspunde cu siguranţă că avansul preţului ţiţeiului se datorează în proporţie de 50% speculatorilor, investitorii care cumpără contracte futures nu pentru că intenţionează să folosească în scopuri practice petrolul, ci pentru că văd în acest produs o investiţie bună. Aceşti cumpărători nu sunt operatori aerieni şi nu deţin operaţiuni de rafinare, ci sunt manageri de fonduri care mizează pe faptul că preţurile vor creşte şi mai mult. Până acum ei au pariat corect, iar pentru aceasta nu pot mulţumi decât propriilor persoane.

Din octombrie, managerii de bani au cumpărat echivalentul a 372 milioane de barili de petrol prin diverse contracte futures, dublându-şi expunerea la ţiţei.

Analistul Tim Evans, de la Citigroup, spune că administratorii de fonduri deţin acum expuneri nete la petrol record pe poziţii lugi prin intermediul a aproape 639.000 de contracte futures, care ar însemna rezerve de 639 milioane de barili de petrol, dacă un contract ar fi echivalat cu 1.000 de barili de petrol.

"Cantitatea este egală cu exporturile iraniene din 290 de zile, ceea ce înseamnă că investitorii au luat deja în considerare o intrerupere de nouă luni a livrărilor de ţiţei iranian", a afirmat Evans.

Iar preţurile au ajusn aici fără a se trage un singur foc de armă, notează Bloomberg. Într-un fel, speculatorii pariază pe probabilitatea mare a unui război cu Iranul. Fără perturbări reale ale ofertei, preţurile ar trebui să scadă. În SUA, cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial, cererea este aproape de minimul ultimilor 15 ani, iar economia Chinei va creşte în cel mai lent ritm de după 2004. Agenţia pentru Informaţie în domeniul Energiei anticipează că anul acesta cererea va creşte cu puţin mai mult decât va avansa oferta. În teorie, acest raport de viteze ar trebui să ducă la majorarea preţurilor, însă nu atât de mult încât să se justifice avansul de 30% din ultimele cinci luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO