Business Internaţional

De ce sunt englezii nervoşi pe giganţii internetului din America: Netflix şi eBay au plătit împreună mai puţin de 2,1 milioane de euro ca taxe către statul britanic

sursa foto: Bloomberg

Autor: Alex Ciutacu

12.10.2017, 19:00 789

Netflix şi eBay, două dintre cele mai mari grupuri din domeniul hi-tech din Statele Unite, cu milioane de clienţi britanici, au plătit împreună un total de aproape 2,1 milioane de euro în taxe, anul trecut, către guvernul britanic, ridicând noi întrebări despre modul în care multinaţionalele îşi structurează business-ul pentru a-şi minimiza taxele către stat, potrivit Financial Times.

Subsidiara Ebay din Marea Britanie a plătit 1,8 milioane de euro taxe către stat, având un profit de 8,5 milioane de euro şi venituri de 222 de milioane de euro, anul trecut. Cu toate acestea, reailerul online a declarat în trecut că a înregistrat venituri mai mari de 1 miliard de euro în Marea Britanie, în 2016.

Veniturile raportate în Statele Unite includ comisioane pe care eBay le-a primit pe vânzări din Marea Britanie, dar în evidenţele din Marea Britanie aceste comisioane nu sunt înregistrate.

În schimb, subsidiara din Marea Britanie atestă că veniturile lor din această ţară provin doar din furnizarea de servicii de marketing şi de advertising pentru entitatea elveţiană a eBay, eBay International AG.

Separat, ultimele date completate de Netflix arată că gigantul din segmentul de video-streaming a înregistrat o scădere de 39% în valoarea taxelor plătite în Marea Britanie, ajungând pentru anul trecut la 300.000 de euro taxe, în timp ce veniturile companiei au ajuns la 22 de milioane de euro şi profitul a ajuns la 1 milion de euro.

Compania din California, despre care se poate estima că a ajuns aproape de 6.5 milioane de subscriberi în Marea Britanie, trece toate veniturile din partea subscriberilor în dreptul companiei-mamă Netflix International BV, care are sediul în Olanda.

Ampere Analusis, o firmă de cercetare din Londra, estimează că Netflix a obţinut venituri de aproape 440 de milioane de euro, anul trecut în Marea Britanie, în baza numărului de subscriberi şi al preţului pentru subscribţia pe o lună.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO