Business Internaţional

De ce nu priviţi suprataxarea milionarilor ca pe o metodă de reducere a deficitului?

 De ce nu priviţi suprataxarea milionarilor ca pe o metodă de reducere a deficitului?

De ce nu priviţi suprataxarea milionarilor ca pe o metodă de reducere a deficitului?. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2011, 00:05 825

Vremurilor în care politicienii americani îi răsfaţă pe superbogaţii naţiunii trebuie să li se pună capăt dacă se vrea rezolvarea problemei datoriilor SUA, este de părere miliardarul şi investitorul Warren Buffett.

El a îndemnat Congresul să majoreze taxele impuse celor mai bogaţi americani, categorie în care intră şi el, pentru a ajuta guvernul să reducă deficitul bugetar şi a asigurat că o astfel de măsură nu ar avea un impact negativ asupra investiţiilor sau creşterii numărului locurilor de muncă, scrie The Guardian.

"Prietenii mei şi cu mine am fost răsfăţaţi prea mult timp de Congresul prietenos cu miliardarii. A venit timpul ca guvernul să trateze cu seriozitate împărţirea poverii sacrificiului", scrie Buffett, preşedintele şi directorul general al conglomeratului financiar şi industrial Berkshire Hathaway, într-un articol publicat în The New York Times.

Lobby-ul miliardarului pentru majorarea taxelor superbogaţilor ar putea conferi putere planurilor preşedintelui Barack Obama de a pune capăt scutirilor fiscale de care beneficiază cei care-şi permit să aibă propriul avion de serviciu.

Buffett susţine că pentru cei care câştigă peste un milion de dolari - în 2009 existau circa 236.880 de gospodării cu astfel de venituri - ar majora imediat cotele de impozitare pentru sumele aflate peste pragul de un milion de dolari. Pentru cei peste 8.270 de contribuabili cu câştiguri egale sau mai mari de zece milioane de dolari, cotele de taxare ar trebui ridicate şi mai mult, spune miliardarul.

El subliniază date ale fiscului care arată că povara fiscală pentru bogaţii americani s-a redus în ultimele două decenii.

Astfel, în 1992 cei mai bogaţi 400 de americani deţineau venituri impozabile cumulate de 16,9 miliarde de dolari, pentru care au plătit taxe de 29,2%. În 2008, când baza de impozitare a fost de 90,9 miliarde de dolari, impozitul a scăzut la 21,5%.

"Am dat doar 17,4% din veniturile impozabile, procent mai mic decât cel plătit de oricare dintre ceilalţi 20 de oameni din biroul nostru. Povara lor fiscală oscilează între 33% şi 41%", menţionează miliardarul.

Un pachet de reduceri de taxe introdus de fostul preşedinte George W. Bush va expira la sfârşitul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO