Business Internaţional

​De ce nu mai vin oamenii la muncă. Marea Demisioneală din SUA vs Marea Covideală din Marea Britanie

​De ce nu mai vin oamenii la muncă. Marea...

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2022, 22:36 3631

În Statele Unite, oamenii continuă să-şi părăsească în masă locurile de muncă, 4,5 milioane luând o astfel de decizie în luna noiembrie, în timp ce în Marea Britanie un număr în creştere de angajaţi rămân acasă pe fondul creşterii cazurilor de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus, omicron.

Un număr record de 4,5 milioane de americani şi-au părăsit locurile de muncă în noiembrie, rata demisiilor atingând 3%, egală cu maximul din septembrie, scrie CNN.

Muncitorii cu cea mai ridicată probabilitate de a-şi părăsi locurile de muncă provin din industria ospitalităţii, cât şi din cea a sănătăţii. Numărele s-au aflat în creştere şi în sectorul transporturilor, logisticii şi utilităţilor. Tendinţa de a demisiona este însă semn de încredere şi o dovadă în plus că piaţa locurilor de muncă din SUA îşi revine în forţă de pe urma recesiunii de anul trecut. Muncitorii au încredere că pot găsi rapid un loc de muncă nou şi poate mai bun. În Marea Britanie, firmele se confruntă cu un număr „imposibil“ de absenţe din cauza îmbolnăvirilor cu coronavirus, potrivit Bloomberg.

Cu numărul îmbolnăvirilor urcând la aproximativ 200.000 pe zi odată cu răspândirea în forţă a tul­pinii omicron, spi­talele, restau­ran­tele, operatorii de trans­port şi retailerii se confruntă cu niveluri acute ale absenţelor în rândul angajaţilor.

Sistemul naţional de sănătate este sub presiune crescândă. Mat­thew Taylor, CEO al NHS Confe­deration, care reprezintă angajaţii din sector, a declarat recent că amploarea absenţelor este pe cale să „devină aproape imposibil“ de gestionat.

Multe companii fac apel la guvern să reducă perioada de izolare pentru cei testaţi pozitiv la cinci zile.

Guvernul a cerut managerilor din sectorul public să-şi testeze planurile de urgenţă pentru cel mai sumbru scenariu, ce priveşte absenţa a 25% din angajaţi, ca parte a eforturilor de diminuare a perturbărilor provocate de creşterea puternică a infectărilor cu omicron, notează BBC.

Există temeri că absenţele angajaţilor au devenit o problemă la fel de mare ca şi coronavirusul în sine, potrivit The Telegraph.

Absenţele nu puteau veni într-o perioadă mai proastă pentru firmele britanice care se confruntă deja cu penurii de forţă de muncă pe fondul plecării muncitorilor din statele est-europene.

Regulile de testare covid ar putea fi relaxate pentru diminuarea penuriilor de angajaţi provocare de omicron, scrie The Independent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO