Business Internaţional

De ce-i curtează oraşul german Gorlitz pe polonezii din Marea Britanie?

De ce-i curtează oraşul german Gorlitz pe polonezii din...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2020, 00:05 721

Polonezii care trăiesc în Marea Britanie ar putea primi un pachet surpriză de acest Crăciun, dar nu din partea lui Moş Cră­ciun, ci a cuiva cu un motiv mai puţin altruist, scrie The Local.

Pachetele cu delicatese poloneze şi germane le sunt trimise de către oraşul Gorlitz din Germania ca parte a efor­turilor acestuia de a atrage polonezii din Marea Britanie tentaţi să revină pe continent din cauza Brexitului.

În faţa unor penurii de forţă de muncă şi unei populaţii în curs de îmbătrânire, oraşul german aflat la graniţa cu Polonia desfăşoară de un an o campanie avându-i drept ţintă pe cei aproximativ 900.000 de polonezi care trăiesc în Marea Britanie. În jur de 100.000 au părăsit deja această ţară de la votul pentru Brexit din 2016.

Campania include reclame în ziarele britanice, o pagină de Facebook şi un website cu FAQ în trei limbi unde polonezii pot găsi răspunsuri la diverse întrebări.

Din cei 57.000 de locuitori ai oraşului Gorlitz, aproximativ 4.000 sunt polonezi, iar mulţi fac naveta zilnic, atraşi de salariile mai generoase de pe celălalt mal al râului Neisse.

Asemenea celei mai mari părţi a fostei Germanii de Est comuniste, Gorlitz se confruntă cu un declin al populaţiei de la reunificarea Germaniei. În medie, la fiecare copil născut, doi oameni mor. În câţiva ani, ne vom confrunta cu un deficit major de forţă de muncă, arată Andrea Behr, responsabil pentru strategia de investiţii a oraşului.

Deficitul se manifestă deja. Anul trecut, principalul spital al oraşului a plasat un anunţ într-un ziar britanic important în încercarea de a-i atrage pe polonezii care vor să se întoarcă acasă din Marea Britanie.

Potrivit primarului Zgorzelec, oraşul polonez apropiat de Gorlitz, „majoritatea celor care pleacă din Marea Britanie vor dori să-şi menţină acelaşi nivel de trai şi nu vor fi dispuşi cu siguranţă să se întoarcă în Polonia“.

În Gorlitz, „aceştia pot avea salarii germane, fiind în acelaşi timp aproape de familii, de ţara natală“.

Rămâne de văzut cât succes va avea campania desfăşurată de Gorliz, mai ales că a fost suspendată timp de câteva luni din cauza pandemiei de coronavirus.

„A te muta într-o ţară străină nu este un lucru pe care-l poţi face peste noapte. Trebuie să avem prin urmare o perspectivă pe termen lung“, remarcă Behr.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO