Business Internaţional

De ce este atât de interesat Donald Trump de Groenlanda: Potrivit estimărilor, Groenlanda deţine 38,5 milioane de tone de metale rare, rezervele totale la nivel mondial fiind de 120 milioane de tone

De ce este atât de interesat Donald Trump de Groenlanda:...

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2019, 00:03 12313

Nu vă temeţi, locuitori ai Groenlandei! Când/dacă insula va deveni proprietatea lui Donald Trump, acesta promite să nu construiască niciun zgârie-nori uriaş.

Preşedintele american, miliardar care şi-a făcut averea din afaceri imobiliare, a postat pe Twitter fotografia unui sătuc de coastă presărat cu locuinţe din lemn pline de culoare, cu un uriaş Trump Tower în mijloc. „Promit să nu fac asta Groenlandei“, a scris Trump, potrivit Politico.

Preşedintele american a confirmat faptul că a luat în discuţie ideea cumpărării teritoriului autonom danez. „Strategic, conceptul este interesant“, a declarat Trump.

Dar care sunt motivele din spatele interesului lui Trump?

Pentru preşedinte, Groenlanda ar constitui o tranzacţie imobiliară majoră, una care ar acoperi un teritoriu la un sfert din mărimea SUA şi ar cimenta locul acestuia în istoria americană lângă preşedintele Andrew Johnson, care a cumpărat Alaska de la Rusia în 1867, şi Thomas Jefferson, care a obţinut Louisiana de la francezi în 1803, scrie The Guardian.

Pentru consilierii lui Trump, preluarea de ordinul miliardelor de dolari ar ataca dominaţia de către China a metalelor industriale la nivel mondial şi ar ajuta la blocarea noilor ambiţii militare ale Rusiei. Nu că Washingtonul ar fi lansat un preţ pentru Groenlanda înaintea întâlnirii de luna viitoare dintre Trump şi Kim Kielsen, liderul provinciei, şi premierul danez Mette Frederiksen.

Groenlanda este o regiune autonomă care se administrează singură, în timp ce Danemarca, proprietarul său suveran, are grijă de apărare şi politica externă.

Groenlanda deţine unele dintre cele mai mari depozite de metale rare. Statele Unite şi-au exprimat deja interesul faţă de resursele insulei. Washingtonul au semnat recent un memorandum de cooperare cu insula în sectorul extracţiei de metale rare pentru a promova investiţiile în sector pe fondul eforturilor generale ale SUA de a-şi asigura surse alternative de materie primă după ce China a sugerat că şi-ar putea restricţiona exporturile către America, scrie Financial Times.

Potrivit estimărilor, Groenlanda deţine 38,5 milioane de tone de metale rare, rezervele totale la nivel mondial fiind de 120 milioane de tone.

O ţintă pentru SUA este Greenland Minerals, o companie australiană care dezvoltă mina Kvanerjeld, potrivit The Guardian. Se crede că peste 100 milioane de tone de minereu se află sub suprafaţă, iar proiectul este aşteptat a deveni unul dintre cei mai mari producători din afara Chinei.

Trump a arătat clar că crede că Groenlanda are un preţ şi că Danemarca ar putea fi dispusă să vândă. Potrivit acestuia, Groenlanda costă Danemarca aproximativ 700 de milioane de dolari pe an sub formă de subvenţii. Evidenţiind aceste costuri, Trump le-a considerat în mod clar un punct de negociere care ar putea fi folosit pentru convingerea contribuabililor danezi.

Financial Times a pus în mod ironic un preţ de 1.100 mld. dolari pe valoarea combinată activelor Groenlandei. Frederiksen a declarat însă că „Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine Groenlandei“.

Trump a declarat că preluarea Groenlandei nu este prioritatea sa numărul unu, dar simpla lansare a acestei idei arată cât de obsedat este acesta de a aduce China sub control, scrie The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO