Business Internaţional

De 12 ori PIB-ul României: Americanii anunţă că sunt pregătiţi să cheltuie şi 3.000 de miliarde dolari în lupta cu criza pentru că dobânzile sunt foarte mici

sursa foto: Hepta

Majoritatea guvernatorilor americani au emis ordine de carantină şi restricţii de mişcare în luna martie, încercând să limiteze răspândirea virusului din cauza căruia au decedat aproape 80.000 de persoane doar în SUA.

Autor: Alex Ciutacu

11.05.2020, 17:26 219

Steven Mnuchin, şeful Trezoreriei americane, a spus luni că administraţia Trump nu are o problemă cu programele istorice care prevăd cheltuieli ale guvernului federal de 3.000 miliarde dolari, întrucât Statele Unite beneficiază de dobânzi reduse.

„Unul dintre motivele pentru care sunt de acord cu acest nivel de cheltuieli este legat de dobânzile foarte mici. Şi beneficiem de avantajul dobânzilor pe termen lung. Între obligaţiunile pe 10 ani, cele pe 20 de ani şi cele pe 30 de ani, împrumutăm foarte mulţi bani pe termen lung pentru a putea întinde aceste 3.000 miliarde dolari pe un termen foarte, foarte lung”, a spus Steven Mnuchin, în emisiunea lui Jim Cramer, difuzată de CNBC.

Mnuchin a explicat că Trezoreria nu va face efectiv o refinanţare în care răscumpără datorie deja existentă. El a spus că administraţia vrea să profite de oportunitatea oferită de dobânzile reduse pentru operaţiuni asemănătoare „refinanţărilor”, fără a răscumpăra efectiv titluri de trezorerie din piaţă.

„Evident că nu vrem să perturbăm pieţele prea mult, dar vom profita de avantajul refinanţării datoriilor noastre pentru a ne asigura dobânzi foarte scăzute. Cred că este o oportunitate pentru noi. Nu cred că trebuie să răscumpărăm datorii...cred că avem oportunităţi extraordinare la îndemână fără a face asta”, a spus Mnuchin.

Preşedintele Donald Trump a semnat în martie o legislaţie fără precedent cunoscută drept CARES, în valoare de 2.200 miliarde dolari – aceasta include finanţări de urgenţă de sute de miliarde dolari pentru businessurile mici şi mijlocii afectate de măsurile de carantină.

Majoritatea guvernatorilor americani au emis ordine de carantină şi restricţii de mişcare în luna martie, încercând să limiteze răspândirea virusului care a infectat 4,1 milioane de oameni la nivel global şi din cauza căruia au decedat aproape 80.000 de persoane doar în SUA.

Suma de 3.000 miliarde dolari ar reprezenta doar aproximativ o şeptime din PIB-ul SUA, în timp ce ar fi de circa 12 ori mai mare decât PIB-ul României. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO