Business Internaţional

David Cameron ii pregateste pe britanici pentru masurile dure de austeritate care vor veni

FOTO: Reuters
06.06.2010, 23:04 14

Primul-ministru britanic David Cameron a avertizat in legaturacu vremurile dificile care vor urma dupa reducerile dramatice pecare guvernul le are in vedere pentru diminuarea datoriei tarii,scrie BBC News.

Coalitia de guvernamant a prezentat la sfarsitul lunii trecuteun program prin care departamentele guvernamentale vor reducecheltuielile cu 6 miliarde de lire sterline (8,6 miliarde dedolari) in acest an.

Diminuarea deficitului bugetar, situat in prezent la un nivel depeste 11% din PIB, va necesita reduceri dureroase si de durata alecheltuielilor guvernamentale si majorari de taxe. Bugetul urmeaza afi adoptat in doua saptamani, iar masurile dure luate in calculpentru controlarea deficitului bugetar includ o inghetare abeneficiilor, cresteri salariale sub inflatie pentru angajatii lastat.

Toti angajatii din sectorul public care castiga peste 18.000 delire sterline pe an se vor confrunta deja cu o inghetare asalariilor anul viitor, insa se crede ca bugetul ce va fiprezentatat pe 22 iunie va include masuri de inghetare acresterilor salariale dincolo de 2011.

Urmeaza multi ani

David Cameron a avertizat ca economia se afla intr-o stare multmai precara decat se estimase initial si a semnalat ca MareaBritanie are in fata ani intregi de dificultati in contextulreducerilor de cheltuieli.

Premierul britanic a indicat o reducere drastica a estimariloroficiale de crestere pentru 2011 si a aratat ca platile dinsectorul social si public vor fi afectate de reducerile bugetare.Se intrevede o diminuare a estimarilor actuale privind crestereaeconomiei catre media proiectiilor economistilor independenti, ceindica o rata de numai 2%.

Cameron a declarat ca nu va exista o redresare rapida aeconomiei, avertizand ca exista "o problema serioasa" cu privire laestimarile mostenite de la laburisti, estimari ce vizeaza ocrestere robusta de 3% a economiei anul viitor.

"Exista un volum urias de datorii caruia va trebui sa-i facemfata. Sa ne tinem pumnii, sa asteptam cresterea economica si sasperam ca problemele vor disparea nu reprezinta o solutie", adeclarat premierul britanic. El a aratat ca oamenilor trebuie sa lise explice obiectivele din spatele masurilor luate, iar "oameniitrebuie sa ne fie alaturi in aceasta calatorie dificila".

Costuri sociale prea mari

"Trebuie sa rezolvam problema masivelor costuri sociale, aplatilor din sectorul public. Trebuie sa rezolvam problemabirocratiei, un fenomen aflat in crestere in ultimul deceniu. Incaz contrar, vor fi necesare reduceri generale nedorite", adeclarat premierul britanic.

Iain Watson, corespondent BBC, spune ca guvernul britanic nu aoferit detalii privitoare la viitoarele reduceri de cheltuielipublice pana acum in afara de reducerile de 6 miliarde de liresterline identificate pentru acest an.

Viceprim-ministrul britanic Nick Clegg a declarat ca planurileavute in vedere nu vor marca o intoarcere la genul de reduceriinregistrate in anii '80. "Vom proceda in mod diferit", a declaratClegg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO