Business Internaţional

Dau ruşii drumul la gaze? Rusia se teme că majorarea dramatică a preţurilor va distruge cererea de pe cea mai mare piaţă a sa la export, cea europeană

Dau ruşii drumul la gaze? Rusia se teme că majorarea...

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2021, 22:43 16197

Rusia este din ce în ce mai îngrijorată că creşterea puternică a preţurilor gazelor ar putea duce la distrugerea cererii pe cea mai mare piaţă a sa la export, scrie Bloomberg.

„O astfel de situaţie va duce în cele din urmă la un consum mai mic, iar acest lucru ne va afecta produ­că­to­rii, inclusiv Gazprom“, declara pre­şedintele rus Vladimir Putin recent.

Preţurile gazelor din Europa, principala piaţă pentru exporturile ruseşti, au spart record după record în ultimele săptămâni. Iar criza împinge în sus costurile companiilor, facturile gospodăriilor şi chiar şi preţul mâncării. Mai multe industrii euro­pene şi-au văzut marii consu­matori de energie reducându-şi operaţiunile.

Putin şi alţi oficiali ruşi au recurs la intervenţii verbale recent ca mecanism de limitare a creşterii preţurilor din Europa şi pentru diminuarea volatilităţii de pe piaţă. Până acum, Rusia nu a livrat volume suplimentare semnificative de gaze către piaţa spot a regiunii pentru a tempera criza, invocând necesitatea de a prioritiza alimentarea pieţei interne înainte de venirea iernii. Exporturile Gazprom către Europa sunt mai mici anual de la sfârşitul lunii august, unii oficiali de pe continent învinuind gigantul rus pentru a contribui la criză în mod intenţionat.

Rusia este pe cale de a-şi finaliza cam­pania de refacere a stocurilor sale in­terne de gaze, a anunţat recent mi­nis­trul rus al energiei, Nikolai Şulginov.

Piaţa europeană urmăreşte îndea­proape campania, pentru posibile suplimentări ale livrărilor de gaze ruseşti odată cu încheierea acesteia.

Gazprom ar putea relua vân­zările pe termen scurt de gaze pentru export odată ce va fi finalizat com­pletarea stocurilor interne, anunţa vicepremierul rus Aleksander Novak săptămâna trecută.

Între timp, Rusia se aşteaptă la un consum record de gaze pe plan local în acest an, cererea sa de energie în actualul sezon de încălzire fiind aşteptată a creşte cu apro­ximativ 3% faţă de 2020, pe măsură ce ţara îşi revine de pe urma pandemiei.

Având în vedere această cerere crescută, Gazprom nu va avea în mod necesar livrări suplimentare pentru Europa în această iarnă, potrivit BCS Global Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO