Business Internaţional

Datoriile Greciei strică relaţiile dintre politicienii europeni şi BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

18.05.2011, 23:42 729

MiniŞtrii de finanţe din zona euroau admis pentru prima dată în mod public că o restructurare adatoriilor Greciei este posibilă, dar oficialii Băncii CentraleEuropene (BCE) se menţin pe poziţii şi resping în continuareaceastă idee, considerând că o asemenea variantă va pune în pericolîntreaga Europă.

Restructurarea datoriilor elene,fie ea "dură" sau mai "uşoară", va cere recapitalizarea băncilorelene, ceea ce va fi greu de făcut într-o ţară aflată înincapacitate de plată, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru înboardul executiv al BCE, citat de Bloomberg.

"Punerea pe picioare a finanţelorpublice din Grecia, Irlanda şi Portugalia reprezintă cea mai mareprovocare din următorii ani. S-a pierdut timp vorbind despre cum arputea fi redusă datoria, dar dacă acceptăm această varinată vompune în pericol întreaga Europă", a spus Smaghi.

Miniştrii de finanţe au vehiculatpentru prima dată, la începutul săptămânii, într-o reuniune laBruxelles, ideea discutării cu deţinătorii de obligaţiuni desprereprogramarea rambursării datoriilor. Într-un sondaj efectuat deBloomberg în rândul investitorilor, 85% dintre respondenţi auanticipat că Grecia va intra în incapacitate de plată.

Opoziţia lui Smaghi larestructurarea datoriilor elene este împărtăşită de un alt membrual consiliului guvernator al BCE, Juergen Stark, care apreciază căun asemenea scenariu echivalează cu o catastrofă şi va subminagaranţiile folosite de bănci pentru a avea acces la fondurileBCE.

Oficialii BCE sunt cei maiînverşunaţi opozanţi ai variantei restructurării pentru că se temcă dacă Greciei îi va fi permis să renege o parte din obligaţiilefinanciare, se va crea un precedent care va încuraja şi alte statecu probleme din zona euro, precum Irlanda şi Portugalia, să recurgăla măsuri similare.

Banca a cumpărat anul trecutobligaţiuni în valoare de 76 de miliarde de euro emise de statelecu probleme din zona euro şi astfel va avea de suferit în cazuloricărei restructurări de datorii, alături de investitoriiprivaţi.

"O restructurare a datoriilorgreceşti nu reprezintă un progres. Va crea o catastrofă. Esteiluzoriu să crezi că o restructurare a datoriei, o reprogramare aplăţilor sau o restilizare va ajuta la rezolvarea problemelorGreciei. Restructurarea va mătura în totalitate, sau doar în parte,capitalul băncilor elene", a spus Stark.

Grecia a primit anul trecut unpachet de ajutor extern de 110 miliarde de euro, iar programul deasistenţă care-l însoţeşte prevede implementarea unor măsuri deausteritate severe, reforme şi revenirea Greciei pe pieţele definanţare în 2012. Oficialii Uniunii Europene şi chiar şi cei greciapreciază însă că acest obiectiv nu poate fi atins, ceea ce ridicădin nou problema găsirii unor soluţii pentru a evita ca Grecia săintre în incapacitate de plată.

Până la reuniunea de la Bruxelles,liderii europeni au evitat să facă referire la o posibilărestructurare a datoriilor greceşti de teamă că astfel vornelinişti şi mai mult pieţele, ceea ce ar fi amplificat criza princare regiunea trece de peste un an, scrie Financial Times.

Varianta restructurării este luatăîn calcul în condiţiile în care Grecia va avea, probabil, nevoie deajutor suplimentar. În schimbul acestuia, liderii europeni insistăca Atena să accelereze programul de privatizări, care ar puteaaduce guvernului 50 de miliarde euro, să reducă şi mai mult dincheltuieli şi să atragă mai multe venituri din taxe.


328 mld. € este valoareadatoriilor publice acumulate de Grecia, mai mari decât PIB-ul pe2010.


110 mld. € este ajutorulfinanciar primit de Atena anul trecut, dar care necesită fondurisuplimentare.


76 mld. € valoreazăobligaţiunile de stat ale ţărilor cu probleme cumpărate de BCE anultrecut.


50 mld. € este suma pecare Grecia ar trebui să o strângă dinprivatizări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO