Business Internaţional

Datoriile ascunse îngreunează eforturile investitorilor de a depista noi Evergrande în sectorul imobiliar chinez

Datoriile ascunse îngreunează eforturile investitorilor...

Autor: Catalina Apostoiu

22.10.2021, 00:05 1116

Problema întâmpinată de investitorii aflaţi în căutarea de noi puncte slabe în sectorul imobiliar chinez în condiţiile în care gigantul Evergrande se îndreaptă către ceea ce este aşteptat a fi cel mai mare default corporate al ţării: cifrele din registre nu dezvăluie întreaga realitate, scrie Reuters.

De când Beijingul şi-a început campania de reducere a datoriilor corporate în 2017, mulţi dezvoltatori imobiliari chinezi au recurs la diverse vehicule pentru a împrumuta bani şi a scăpa de vigilenţa autorităţilor, spun analiştii şi avocaţii. Iar joint venture-urile sunt o alegere populară.

„Aproape toţi dezvoltatorii au împru­muturi ascunse. Problema le­ga­tă de datorii a sectorului este mai gra­vă decât se vede la suprafaţă“, ara­tă He Siwei, avocat în cadrul Hui Ye.

Dezvoltatorii chinezi datorează 33.500 miliarde de yuani (5.240 mld. dolari) împrumutaţi prin diverse canale, potrivit estimărilor Nomura.

Din 70 de dezvoltatori imobiliari analizaţi de Moody’s, 27 au o expunere „semnificativă“ la joint venture-uri, com­parativ cu 5 din 49 în 2015.

Evergrande este cea mai clară ilustrare a creşterii bazate pe credit a sectorului, cu un vo­lum al datoriilor care a crescut de aproape patru ori din 2016.

Compania are datorii de peste 300 mld. dolari, echivalentul a aproximativ 2% din PIB-ul Chinei.

Gigantul şi-a abandonat recent planurile de vânzare a unei participaţii de 2,6 miliarde de dolari în cadrul unei divizii cheie, chiar în condiţiile în care oficialii chinezi au ieşit să dea asigurări că problemele nu vor ieşi de sub control.

Potrivit unui expert de top, sectorul imobiliar chinez prezintă riscuri prea mari, de aceea trebuie să devină „substanţial mai mic“ pentru ca economia chineză să rămână solidă şi stabilă.

„S-a construit prea mult, astfel că stabilizarea trebuie să vină mai întâi din reducerea sectorului“, arată Li Gan, profesor de economie în cadrul Texas A&M University, scrie CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO