Business Internaţional

Dacă ai 12.000 de dolari, în Cehia ai o şansă să trăieşti ca un ”rege” şi să îţi cumperi propriul castel

Cum arată castelele

Cum arată castelele

Autor: Bianca Dorobanţu

07.02.2016, 10:51 7714

Oricine poate intra în posesia unui impunătoare clădiri istorice precum castelului în stil renascentist Libejovice din Cehia, în nuanţe de muştar, cu ferestre înalte,  care datează încă din secoulul al 19-lea, scrie Bloomberg.

Natalia Makovik, fondatoarea unei agenţii imobiliare specializată în clăridi istorice, vinde  castelul pentru un preţ mai mic decât ar costa o garsonieră din Manhattan, vâzându-l ca pe o oportunitate de investiţie. Restaurarea sa ar putea costa de 10 ori mai mult decât preţul cu care se vinde.

În Cehia există peste 2,000 de castele care ar putea fi vândute, toate fiind moştenirea unei istorii zbuciumate a lorzilor feudali şi a dinastiilor roiale.

Natalia Makovik şi-a început afacerea în 2007, la opt ani după ce a plecat fără niciun ban din Belarus. Atunci a descoperit castelele din împrejurimile Cehiei. Neavând bani să cumpre unul, la început a fost ghid turistic, apoi agent imobiliar.

Deşi a durat cinci ani până când a putut încheia prima sa tranzacţie, Natalia spune că acum vinde până la trei castele pe lună, cu preţuri începând de la 12,000-13,000 de dolari, ajungând şi până la 4 milioane de euro.  De obicei ea percepe 3% comision din aceste sume, ceea ce i-a adus un profit de 161,000 de dolari anul trecut.

Cele peste 400 de proprietăţi pe care le are în portofoliu sunt variate, de la imobile modeste, la palate extravagante cu grădini, săli de bal şi multe dormitoare.  Pentru că multe dintre ele se află în posesia municipalităţii, ea călătoreşte prin ţară pentru a vorbi cu primarii şi pentru a-i convinge să vândă ceea ce mulţi consideră o parte a moştenirii locale.

Natalia trebuie să facă faţă competiţiei de pe piaţă, în contexul în care există multe firme internaţionale care fac afaceri imobiliare cu clădiri istorice. Ea spune că are un avantaj  datorită relaţiilor bune pe care le are cu clienţii, majoritatea ruşi şi ucraineni bogaţi. „Ca să vinzi un castel, trebuie să fii mai mult psiholog decât agent imobiliar, îţi poate lua ani să găseşti clădirea perfectă şi să menţii o relaţie bună cu un client.”

Pe de cealaltă parte, Lenka Duskova, un alt agent imobiliar, spune că vânzarea de conace istorice este o provocare. Clienţii adoră ideea de a locui într-un imobil elegant şi vechi, dar când vine vorba de costurile de renovare, adesea dau înapoi. „Nu este o investiţie,  este o afacere pentru visători.”

Preţurile pe care le oferă Natalia Makovik contează cel mai mult în tranzacţii, pentru că sunt un chilipir în comparaţiile cu costurile unei clădiri similare din Anglia, Franţa, Italia sau Germania, care sunt de de 5, până la 10 ori mai mari.

Mâna de lucru ieftină face costurile pentru renovare să fie accesibile, mai ales că statul îi scuteşte de plata anumitor taxe pe proprietarii care cumpără şi restaurează clădiri istorice.

Preţul cerut pentru castelul Libejovice şi pentru curtea de peste 300.000 de metri pătraţi, care se află la două ore distanţă cu maşina de capitala Praga,  începe de la 1,25 de milioane de euro. De la distanţă, castelul este opulent, însă dacă te apropii, este o ruină: vântul şuieră prin ferestrele sparte, acoperişul este deteriorat şi podelele sunt acoperite de linoleum. Pentru cele 90 de camere există doar patru duşuri comune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO