Business Internaţional

Curtea Europeană de Justiţie trage un semnal de alarmă: Reglementări judiciare din Polonia sunt incompatibile cu legislaţia UE

Noile reglementări aplicate în Polonia privind numirea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie pot genera încălcări ale legislaţiei Uniunii Europene şi trebuie abrogate, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

"Amendamentele succesive din legislaţia poloneză privind funcţionarea Consiliului Naţional Judiciar, care au ca efect eliminarea revizuirii efective asupra deciziilor preşedintelui Poloniei de propunere a candidaţilor pentru funcţii în Curtea Supremă de Justiţie riscă să conducă la încălcarea legislaţiei Uniunii Europene", a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene printr-o decizie adoptată marţi.

"În cazurile în care sunt constatate încălcări ale reglementărilor UE, conform principiului priorităţii legislaţiei europene, este necesară abrogarea amendamentelor", subliniază Curtea de Justiţie a UE în decizia publicată pe site-ul instituţiei.

Curtea de Justiţie a UE reaminteşte Poloniei că reglementările privind numirea judecătorilor trebuie să respecte "garanţiile independenţei şi imparţialităţii".

Polonia a fost criticată frecvent de Uniunea Europeană din cauza situaţiei din justiţie şi este vizată de proceduri de sancţionare.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.