Business Internaţional

Cum vede anul 2012 Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară

Cum vede anul 2012 Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară

Nouriel Roubini

Autor: Alexandru Stefan Matei

20.12.2011, 15:42 4935

Previziunile pentru economia mondială în 2012 sunt clare, dar nu tocmai bune: recesiune în Europa, creştere anemică în cel mai optimist scenariu pentru SUA, o încetinire rapidă în China şi restul ţărilor emergente.

Vulnerabilităţile economice vor veni în 2012 din faptul că Asia este influenţată de evoluţia Chinei, America Latină este dependentă de preţurile materiilor prime, iar Europa Centrală şi de Est este expusă faţă de zona euro.

Mai mult, protestele din Orientul Mijlociu aduc riscuri economice importante, iar riscurile geopolitice rămân la cote ridicate, ceea ce face ca preţul petrolului să stea la o valoare de peste 100 de dolari/baril care afectează de asemenea creşterea economică, conform unui raport al economistului Nouriel Roubini citat de Al Jazeera.

În acest moment, recesiunea din zona euro este o certitudine. Deşi lungimea şi intensitatea sa nu pot fi prevăzute, o criză a creditului, problemele cu datoriile suverane, lipsa de competitivitate şi austeritatea sunt ingredientele ce pot duce la o scădere economică importantă.

În SUA, creşterea economică poate fi trasă în jos de criza din zona euro.

În ceea ce priveşte China, scăpările modelului economic creat la Beijing încep să devină evidente. Scăderea preţurilor imobiliarelor dă startul unei reacţii în lanţ care va avea un efect negativ asupra dezvoltatorilor, investiţiilor şi veniturilor guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO