Business Internaţional

Cum vă puteţi feri de păcălelile de pe Amazon, eBay şi alte site-uri care vând online produse contrafăcute

Cum vă puteţi feri de păcălelile de pe Amazon, eBay...

Autor: Răzvan Botea

31.03.2018, 09:28 1104

Un raport recent al Oficiului Contabil al guvernului american arată că produsele puse la vânzare de către terţi pe site-urile a cinci mari retailer online ar putea fi contrafăcute şi posibil periculoase pentru sănătate, informează Business Insider.

Din 47 de produse, printre care încălţăminte Nike, încărcătoare de telefoane sau truse de machiaj Urban Decay, investigatorii care au cumpărat de pe Amazon, eBay şi Walmart au constat că 20 erau contrafăcute.

Este dificil să vezi diferenţa dintre un produs contrafăcut şi unul autentic, mai ales că toate companiile menţionate au o politică foarte dură când vine vorba de produse contrafăcute, dar cu toate acestea, produsele „fake” încă se vând.

Cu toate acestea, exită câteva metode prin care să puteţi identifica dacă un produs este contrafăcut:

  1. Să ştiţi cine este vânzătorul

Verificaţi întotdeauna cine este vânzătorul produsului, pe fiecare site de retail care lucrează cu părţi terţe ar trebui să arate vânzătorul produsului. Daţi un search despre vânzătorul respectiv şi în felul acesta v-aţi putea face o idee.

  1. Identificaţi recenziile false

Câteodată, indiciul care arată un produs falisificat este o recenzie falsă. Doar pentru că un produs a fost evaluat la 5 stele, nu înseamnă că acesta este autentic. Nu vă lăsaţi păcăliţi de sintagma  „produs verificat”, deoarece escrocii pot păcăli site-ul. Puteţi folosi câteva instrumente online pentru a verifica, cum ar fi ”Fakespot” sau ”Wirecutter”pentru Amazon.

  1. Investigaţi cu atenţie pozele

În era tehnologiei, este uşor ca o poză să fie modificată sau furată. Aţi putea să descărcaţi fotografia apoi să căutaţi prin Google acea fotografie să vedeţi dacă a mai fost folosită pe alte site-uri de altcineva. O altă metodă este să cereţi vânzătorului mai multe fotografii ale produsului şi în cazul în care acesta refuză, poate fi un semnal de alarmă.

  1. Nu vă lăsaţi păcăliţi de preţurile prea mici

Dacă un produs are un preţ suspect de mic, acesta ar putea fi contrafăcut. „Dacă vezi un produs online care nu este vândut într-o reprezentanţă despre care ştii că este autentică, cu siguranţă creşte riscul ca acel produs să fie contrafăcut. Dacă preţul arată prea bine ca să fie adevărat, probabil că nu e adevărat”, spune Kelly McCarthy, partener al grupului pentru protecţia proprietăţii intelectuale şi protejarea brandurilor Sideman & Bancroft.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO