Business Internaţional

Cum se castiga din rascumparari

10.04.2006, 00:00 12

Investitorii au acceptat prea repede ideea ca rascumpararea propriilor actiuni de catre companiile la care acestia sunt actionari este benefica pentru ei, considera David Pauly, analist la Bloomberg.

Companii precum General Electric si Microsoft folosesc astfel de operatiuni in mod frecvent. Cel mai adesea, o companie care are vesti proaste de dat actionarilor cupleaza data de anuntare a acestora cu un plan de rascumparare a propriilor actiuni, iar cotatia la bursa, ca prin miracol, in loc sa coboare, urca.

Promovat ca un mecanism care face sa creasca rata profitului pe actiune, respectiv valoarea titlurilor la bursa, rascumpararile de actiuni au devenit din ce in ce mai dese in ultima perioada. Astfel, companiile cuprinse in indicele Standard & Poor''s 500 au rascumparat actiuni in valoare de 290 de miliarde de euro in 2005, fata de 163 de miliarde de euro cu un an in urma.

Exxon Mobil a rascumparat actiuni in suma de 15 miliarde de euro anul trecut, cifra egala cu nivelul investitiilor pe care le-a facut in modernizarea rafinariilor si de explorare in cautarea unor noi depozite de petrol si gaze. Dell, un producator de componente hardware, a folosit resurse echivalente cu dublul profitului sau pe ultimul an pentru a rascumpara actiuni de 6 mld. euro.

Reprezentantii Time Warner, speriati ca afacerea lor ar putea fi tinta unei preluari ostile din partea corporatiei conduse de Carl Icahn, au rascumparat actiuni in valoare de 16,5 mld. euro. Pana la respectivul moment, Time Warner, cea mai mare companie media din lume, planuise sa rascumpere numai 4,1 mld. euro.

Aceste sume puteau fi cheltuite in scopuri mai productive. Desi Exxon Mobil a rascumparat o valoare uriasa a actiunilor, profitul pe actiune (EPS) in 2005 a crescut cu numai 11% fata de cel din 2000. Exxon ar fi putut imbunatati mai mult profitul pe actiune prin investitii pe piata de capital. Tot in acest interval de timp de cinci ani, gigantul petrolier a avut o rata de rentabilitate a capitalului (ROCE) de 22%.

Dell a profitat ceva mai mult de pe urma rascumpararilor de actiuni. Profitul sau pe actiune la inceputul lui februarie era cu 20% peste cel inregistrat acum cinci ani, pentru ca nu a existat o oferta consistenta pe piata, ceea ce s-a materializat intr-o urcare puternica a cursului actiunilor sale.

Totusi, rata medie de rentabilitate a capitalului in ultimii cinci ani a fost de 42% pentru compania Dell, ajutata de o rata mai ridicata de 61% in primii ani. Aceasta sugereaza faptul ca noi fabrici sau linii de fabricatie ar fi putut creste rata de profitabilitate chiar mai mult.

Daca aceste companii nu gasesc modalitati de investire a capitalului care sa le ofere rate de rentabilitate rezonabile, ar putea in schimb sa le ofere actionarilor sub forma de dividende. Dell n-a platit pana acum nici un cent sub forma de dividende. Actionarii ar putea sa foloseasca acesti bani pentru a gasi ei insisi rate de profitabilitate mai ridicate pe piata.

Analistii si directorii executivi nu stiu ce spun cand insista asupra ideii ca rascumpararea de actiuni chiar "intoarce" banii catre actionari. O intoarcere s-ar traduce printr-un castig. Dividendele de 167 mld. euro platite de companiile cuprinse in indicele S&P 500 in anul 2005 reprezinta un castig real.

Actionarii care vand titluri inapoi catre companie obtin un plus, insa cu un anumit pret. Actiunile gigantului media, Time Warner sunt cotate la bursa la valoarea de 13,88 euro, adica cu aproape 20% sub nivelul de acum cinci ani de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO